IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Geometri zatvaraju šaltere

15.12.2015. | J. Ž. S. - Z. R. | Novosti

Svi katastri u Srbiji obustaviće rad 15. decembar 2015! Na šalterima geodetskih uprava moći će da se uzmu samo uverenja o imovinskom stanju neophodna za regulisanje prava iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Geometri traže da Vlada izuzme „Republički geodetski zavod“ (RGZ) iz primene zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih.

Prema rečima Nebojše Dojčinovića iz Nezavisnog sindikata RGZ, prošlonedeljni pokušaj pregovora sa Agencijom za mirno rešavanje sporova nije urodio plodom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Pozvali smo na zajednički sastanak predstavnike ministarstava građevine, rada, finansije i državne uprave, ali odgovor još nismo dobili – kaže Dojčinović. - Na ukazane probleme i zahteve sindikata, predstavnici poslovodstva i Vlade nisu našli adekvatna rešenja. U nekim izjavama državni sekretari Ministarstva građevinarstva pokušavaju da minimalizuju i zamagle pitanja koja su otvorena. O navodno postignutom dogovoru sa sindikatima nema ni govora, prvenstveno, što tih razgovora nije ni bilo.

Problemi u RGZ-u, kako kaže Dojčinović, potiču van ove institucije. On napominje da rukovodstvo koje je više od godinu dana u v. d. stanju ili bez rešenja o postavljenju samo čini dekor jedne krajnje nesvakidašnje situacije.

- Vlada usvaja Strategiju razvoja koja treba da bude okosnica planova poslovanja RGZ – objašnjava Dojčinović. - S obzirom da je poslednji petogodišnji plan rada istekao 31. decembra prošle godine i da u međuvremenu nije donet drugi koji bi bio važeći u ovom trenutku, pitamo se na bazi kojih parametara se utvrđuje obim posla, kao i neophodan broj izvršilaca za RGZ i na osnovu kojih normi se vrši strateško planiranje u ovoj instituciji.

Direktor „Republičkog geodetskog zavoda“ Borko Drašković smatra da bi štrajk sa potpunom obustavom rada u ovom trenutku bio neodgovoran prema budućnosti RGZ i svih zaposlenih. Naročito u trenutku kada počinje primena Zakona o ozakonjenju, i priprema se izdavanje elektronskih građevinskih dozvola od 1. januara. Drašković je upozorio zaposlene da se pridržavaju Zakona o štrajku i Zakona o radu.

- Doneli smo Odluku o utvrđivanju minimalnog procesa rada kako bi se stvorili uslovi za nesmetan nastavak funkcionisanja ove institucije – rekao je Drašković. - Zbog ostvarivanja prava na zaradu zaposleni koji budu radili biće evidentirani.

Minimum obaveza

Da bi se ispoštovao minimum procesa rada u službama za katastar mora biti otvoren najmanje jedan prijemni šalter. Radnici su upozoreni da moraju omogućiti svim strankama da podnesu zahtev za upis, izdavanje lista nepokretnosti, posedovnog lista, kopije plana i uverenja. Ne smeju zaključavati prostorije za vreme radnog vremena, a zabranjeno je i ometanje zaposlenih koji žele da rade.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;