INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Divlja gradnja na brzaka, pa legalizacija?!

14.12.2015. | M. T. Kovačević | Novosti

Zakon o ozakonjenju legalizovaće urbanistički haos koji se taložio prethodne četiri decenije. Međutim, ima i onih koji pokušavaju da u ovom pravnom vakuumu, „na brzaka“, podignu kvadrate bez papira. Jedan broj investitora odlučio je da nastavi zidanje objekata, koje je zapečatila inspekcija, a neki iz temelja grade nove zgrade.

Reporteri „Novosti“ obišli su desetak lokacija u gradu, gde nije bilo informativnih tabli. Na gradilištima radnici, bez šlemova i zaštitne opreme, užurbano završavaju kvadrate.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gotovo nestvaran objekat nalazi se na uglu Ulice Živka Karabiberovića i Đakovačke. Na zgradu koja je nekada imala tri sprata dozidano je još pet!

- Taj objekat izgleda kao čardak, ni na nebu, ni na zemlji. Inspekcija Opštine Zvezdara je nekoliko puta prekidala radove, i gradilište obmotavala crvenom trakom – za „Novosti“ priča Edip Šerifov, predsednik opštine. - Međutim, novim zakonom, svi nelegalno podignuti objekti do 22. novembra, odnosno 1. decembra, biće ozakonjeni. Oni koji posle toga budu zidali sigurno da nemaju šanse da prođu legalizaciju.

Pomenuti objekat pored Đerma, iako nema overenu analizu statičara, da temelji mogu da izdrže gotovo tri puta veće gabarite, biće ozakonjen. Šerifov kaže da je Opština u ovom slučaju podnosila krivične prijave. Na teren je izlazila policija. Pečatili su gradilište. Međutim, novim zakonom, Opština postaje nemoćna i ova zgrada dobiće papire po novim dimenzijama.

„Novosti“ su pozvale i investitora ovog neobičnog zdanja, koji je u međuvremenu počeo i sa prodajom stanova u „sivoj fazi“. Na pitanje kako se mogu kupiti stanovi i da li objekat ima dozvolu, on je „objasnio“ da je za kupovinu potrebna samo uplata depozita, a sve ostalo kasnije ide po postupku.

Među interesantnim gradilištima je i ono u Mirijevskom bulevaru. Na velikom placu zida se ogroman stambeni objekat. Primetno je da na ovom gradilištu radnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu, a nema ni table sa informacijama ko je investitor i da li ima građevinsku dozvolu.

Veća zarada na stovarištima

Stovarišta sa građevinskim materijalom, tradicionalno, u decembru najslabije posluju. Kako kažu, ni ove godine ne mogu se pohvaliti značajnijom zaradom. Decembar je bolji nego prošlih godina, ali i dalje mnogo slabije nego kada je jek građevinske sezone.

Zgrada od čak 8.000 kvadrata

Najveća zgrada „bez papira“ nalazi se u Ulici Julije Delere u Borči. Zdanje od čak 8.000 kvadrata prethodnih godinu i po bez građevinske dozvole zidalo je preduzeće „Milvek sistem“. Nedavno je bilo zakazano i rušenje, ali „iznenadnom“ odlukom Prvog osnovnog suda, zdanje je sačuvano.

Nadogradnja sa svim papirima

Interesantnu nadogradnju, oko foto-reportera „Novosti“ zabeležilo je u Mirijevskom bulevaru 4. Grupa radnika postavljala je krov na nadzidanom spratu, nedaleko od garaže GSP. Prema rečima načelnika Opštine Palilula Gorana Šormaza, ovo nadziđivanje ima građevinsku dozvolu i radove redovno kontroliše građevinska inspekcija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;