INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Autobusi u Bloku 42 već do kraja 2017?

08.12.2015. | N. Vukić | Novosti

Selidba „Laste“ i Beogradske autobuske stanice (BAS) biće realizovana u naredne dve godine. I dok će BAS sačekati izgradnju novog objekta tokom 2017, „Lasta“ će morati ranije da „odleti“ sa savskog priobalja. Dogodine će je privremeno izmestiti na plato „Parking servisa“ na Novom Beogradu, a posle će se naći pod krovom novog objekta koji će objediniti autobusku i železničku stanicu.

- Privremeno rešenje na sadašnjem parkingu „Parking servisa“ podrazumeva minimum neophodne infrastrukture kako bi stanica funkcionisala – kaže prvi gradski urbanista, Milutin Folić. - Nova Glavna autobuska stanica koja će integrisati „Lastu“ sa ostalim autobusima počinje da se gradi sledeće godine, a biće završena do kraja 2017.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Lasta“ i BAS biće izmešteni na novu zajedničku u Bloku 42 na Novom Beogradu.

- Ta lokacija je planirana Generalnim planom još pre nekoliko decenija i konačno smo u mogućnosti da izmestimo međugradski autobuski saobraćaj iz centra prestonice i značajno smanjimo gužve i zagađenje – objašnjava Folić. - Prošle godine sproveden je arhitektonski konkurs na kome je kao pobedničko rešenje usvojen projekat profesora Milana i Vlade Lojanice koji su svojim rešenjem integrisali autobusku i železničku stanicu „Novi Beograd“.

Nova stanica biće lako dostupna svim vidovima gradskog prevoza s obzirom na to da se nalazi i na trasi „BG voza“ i da će, kako najavljuje glavni urbanista, profunkcionisati i tramvaj preko Mosta na Adi.

S obzirom na to da se radi o privremenom rešenju, dogovor sa „Lastom“ je da se iskoristi postojeći plato „Parking servisa“ i uz par manjih intervencija dovede u funkcionalno stanje. Cena nove autobuske stanice, koja će se graditi, biće poznata po završetku izrade kompletne tehničke dokumentacije i postoji mogućnost da se ona radi u javno-privatnom partnerstvu. Zainteresovanost je iskazalo nekoliko investitora, jer se uz stanicu dobija mogućnost za izgradnju većeg broja komercijalnih kvadrata.

Sređivanje infrastrukture

Kompleks nove autobuske i železničke stanice u Bloku 42 obuhvata i prostor popularnog „Buvljaka“, koji će kao što je i ranije najavljivano, po svemu sudeći, biti raseljen. U okviru celog kompleksa planirana je integracija trgovačko-poslovnih sadržaja.

- Grad će izvesti radove kada je u pitanju izmeštanje i opremanje novog terena infrastrukturom – kaže Folić.

„Lasta“ čeka selidbu

U „Lasti“ tvrde da su spremni za preseljenje Autobuske stanice. Iako za sada još ništa nije utanačeno, kažu da ukoliko Grad odluči da ovu priču realizuje, moguće je to izvršiti i do kraja godine.

- Nema ni nekog velikog posla tu, niti su potrebne velike pare. Još se nismo dogovorili o finansiranju premeštanja stanice, ali deo će svakako finansirati Grad, a deo mi, onoliko koliko budemo mogli – kažu u „Lasti“. - Planirano je da na Novom Beogradu, kod „Buvljaka“ bude locirana stanica ovako kako sada izgleda i da na njoj budu peroni za dolaske i polaske autobusa za međugradski saobraćaj. A da se za autobuse koji prevoze putnike na prigradskim linijama, naprave okretnice poput one na Banovom brdu, Šumicama, Bogosloviji...

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;