INFONET-468X60-BANNER

Opština Novi Bečej raskida posao s "Gardijem"

02.12.2015. | Slobodan Pašić | Novosti

Plemenita ideja da se oronuli dvorac „Hertelendi“ u Bočaru, u opštini Novi Bečej, sanira i rekonstruiše u dom za rehabilitaciju dece sa posebnim potrebama, pretvorila se u – suprotnost. Dvorac je postao sinonim za nemar, javašluk i lopovluk. Vuče se po sudovima nekoliko godina i pitanje je da li će uopšte stići do nove humanitarne namene.

- Novi Bečej se zbog ove afere, već duže u javnosti i medijima pominje u negativnom svetlu. Nema sumnje da je bilo nepravilnosti prilikom njegove adaptacije. Te probleme napravili su naši prethodnici. Moj tim nije umešan ni u šta loše. Potrudićemo se da posao okončamo – kaže za „Novosti“ Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Dvorac plemićke porodice Hertelendi našao se 2011. u ambicioznom projektu revitalizacije svih starih zdanja. Namera je bila da se rekonstrukcija obavi za godinu dana i dvorac pretvori u centar za smeštaj mališana ometenih u razvoju.

Sredstva od 157 miliona dinara obezbedila je država i preko Ministarstva građevine prosledila ih tadašnjem „Fondu za kapitalna ulaganja APV“, koji je finansijer. Formalni investitor je opština Novi Bečej, a radovi su povereni firmi „Gardi“.

- U skladu sa ugovorom i urađenim delom radova, overenim nadzorom investitora i izvođača, upravni odbor Fonda uplatio je 2011. lokalnoj samoupravi Novi Bečej 81,5 miliona dinara. Od tog iznosa, 46,8 miliona završilo je na računu „Gardija“ – navode u „Upravi za kapitalna ulaganja APV“, pravnom sledbeniku „Fonda“.

Za „Novosti“ ovde još ističu da je usled uočene loše realizacije projekta, od investitora zahtevan vanredni presek stanja izvedenih radova. Posle više takvih zahteva, kategorični su u „Upravi“, opština je konačno, tek sredinom 2012. dostavila izveštaj koji je potvrdio nepravilnosti.

- Kada sam postao predsednik opštine, suočio sam se sa sumnjama kad je reč o „Gardiju“. Ispostavilo se da nisu do kraja urađeni ni svi radovi iz prethodnih preseka stanja, za koje je izvođaču plaćeno 46,8 miliona dinara – iznosi Šućurović.

Njegov prethodnik Milivoj Vrebalov je, zbog adaptacije „Hertelendija“, januara 2015. završio u pritvoru. Protiv njega, ali i vlasnika „Gardija“ Igora Rebe, te dvojice odgovornih iz novosadskog Instituta za bezbednost i sigurnost, koji su obavljali nadzor radova, pokrenut je krivični postupak. Svi su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

- Istraga je u toku i ne mogu ništa više da saopštim o ovom predmetu – izjavio je za „Novosti“ Sava Mihajlović, stručni saradnik u Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Prema ranijim saznanjima iz istrage, Vrebalovu se na teret stavlja da je propuštanjem da raskine ugovor zbog neizvršenih radova, omogućio vlasniku „Gardija“ pribavljanje koristi od 12,8 miliona dinara.

- Žao mi je što je zbog tehničkih detalja sve dobilo konotaciju koju ne zaslužuje. O pretkrivičnom postupku koji je u toku, ne bih se izjašnjavao, jer imam poverenja u naše pravosuđe – kaže za „Novosti“ Vrebalov.

Opština Novi Bečej pokrenula je postupak raskida ugovora sa izvođačem radova, ali i nadzornim organom. I ova parnica je u toku. Opterećena je brojnim pravnim smicalicama i u rukama je veštaka.

- Nama je najviše stalo da se sve što pre završi. Grozničavo tražimo način da uvedemo u posao novog izvođača radova i dvorac privedemo nameni – poručuje Šućurović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;