IZOLACIJA-468X60-BANNER

Evropsko tržište nekretnina: Snažan rast ulaganja u komercijalne nekretnine

01.12.2015. | Gde Investirati

Investiciona aktivnost na evropskom tržištu komercijalnih nekretnina dostigla je u trećem kvartalu 2015. najviši nivo u poslednjih deset godina. Tokom perioda jul-septembar 2015. u ovaj sektor nekretnina uloženo je 62 milijardi evra, što je 18 odsto više u poređenju sa istim tromesečjem prošle godine.

Kako je objavljeno na sajtu „Property Wire“, najveći rast investicione aktivnosti, preko 7 milijardi evra, zabeležen je u Francuskoj, pri čemu su dominirali domaći ulagači sa učešćem od 70 odsto. Najpoželjnije francusko tržište poslovnog prostora je i dalje Pariz.

Najviše se ipak trgovalo u Nemačkoj. U trećem kvartalu, promet komercijalnih nekretnina iznosio je 14 milijardi evra, u poređenju sa 5,6 milijardi evra u istom kvartalu 2014. Tokom prvih devet meseci ove godine ulaganja u komercijalne nekretnine u Nemačkoj premašila su 36 milijardi evra, što je za 40 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Snažan rast tržišta komercijalnih nekretnina u proteklom kvartalu zabeležile su i Norveška, 139 odsto, i Švedska 68 odsto, u poređenju sa 3Q 2014. Blizu rekorda je i tržište u Belgiji.

U Južnoj Evropi pozitivne pomake su načinile Italija i Portugal, dok je Španija „izvan vidokruga“ investitora, piše „Property Wire“. Kad je u pitanju Centralna Evropa, najveće aktivnosti na tržištu nekretnina zabeleženo su u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj.

Posmatrano po gradovima, najveći rast u ulaganja tokom trećeg kvartala beleže nordijske prestonice: Oslo, Kopenhagen i Stokholm. Karakteristično je da u ukupnim transakcijama, domaći ulagači čine 70 odsto, kupci iz Evrope učestvuju sa 25 odsto, dok je 5 odsto investitora izvan granica Evrope.

U grupi Top 10, osim nordijskih prestolnica, nalaze se Pariz, London, i još 5 nemačkih velikih tržišta, Berlin, Diseldorf, Frankfurt, Minhen i Štuttgart.

- Svedoci smo snažnog rasta investicija na komercijalnom tržištu nekretnina u trećem kvartalu ove godine. Očekujemo da se ovaj trend nastavi, tako da verujemo da će po obimu ulaganja u ovaj sektor godina biti više nego dobra – kaže Jonathan Hull, direktor u „Capital Markets“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;