Deset zemalja EU protiv proširenja "Severnog toka"

27.11.2015. | Tanjug

Planovi Rusije za proširenje gasovoda „Severni tok“ do Nemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije (EU) i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Kako prenosi agencija „Rojters“, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom „Gasprom“ o proširenju gasovoda „Severni tok“ do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

- Stav Evropske komisije o projektu „Severni tok 2“ će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima – dodaje se u pismu, u koje je „Rojters“ imao uvid.

Proširenje gasovoda „Severni tok“ bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU.

- Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu celokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog unapređenja stabilnosti u regionu istočne Evrope – ocenjuje se u pismu deset vlada.

- Ukrajina je bezbedna tranzitna ruta. Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine – izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...