Deset zemalja EU protiv proširenja "Severnog toka"

27.11.2015. | Tanjug

Planovi Rusije za proširenje gasovoda „Severni tok“ do Nemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije (EU) i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Kako prenosi agencija „Rojters“, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom „Gasprom“ o proširenju gasovoda „Severni tok“ do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

- Stav Evropske komisije o projektu „Severni tok 2“ će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima – dodaje se u pismu, u koje je „Rojters“ imao uvid.

Proširenje gasovoda „Severni tok“ bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU.

- Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu celokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog unapređenja stabilnosti u regionu istočne Evrope – ocenjuje se u pismu deset vlada.

- Ukrajina je bezbedna tranzitna ruta. Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine – izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...