Deset zemalja EU protiv proširenja "Severnog toka"

27.11.2015. | Tanjug

Planovi Rusije za proširenje gasovoda „Severni tok“ do Nemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije (EU) i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Kako prenosi agencija „Rojters“, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom „Gasprom“ o proširenju gasovoda „Severni tok“ do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

- Stav Evropske komisije o projektu „Severni tok 2“ će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima – dodaje se u pismu, u koje je „Rojters“ imao uvid.

Proširenje gasovoda „Severni tok“ bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU.

- Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu celokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog unapređenja stabilnosti u regionu istočne Evrope – ocenjuje se u pismu deset vlada.

- Ukrajina je bezbedna tranzitna ruta. Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine – izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece