INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Petrovaradin: Obnova tvrđave i uređenje zona za investitore

25.11.2015. | Z. Delić | Dnevnik

Javna rasprava o Nacrtu strategije održivog razvoja grada od 2016. do 2020. godine, dokumentu koji je uradila „Kancelarija za ekonomski lokalni razvoj“ (KLER), traje do 4. decembra.

U mesnim zajednicama građani, udruženja, zainteresovana pravna i stručna lica mogu pogledati Nacrt i svoje predloge, mišljenja, sugestije i predloge ostaviti u glasačkim kutijama.

Petrovaradin (www.pixabay.com)

U dokumentu KLER je naveo više od 150 investicija koje trebaju Novom Sadu i okolinim mestima, a izdvojeno je pedesetak prioritetnih. Kao prvo, to je rehabilitacija kompleksa Petrovaradinske tvrđave, koju bi od 2016. godine do 2020. radio „Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture“ i „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG), a vrednost radova procenjena je na milijardu dinara. I uređenje Pozorišnog trga spominje se kao važno, a u Nacrtu je napisano da je za to potrebno 150 miliona dinara. Uređenje Pozorišnog trga radilo bi se od naredne godine pa do 2018. i nosilac projekta bio bi ZIG.

Što se tiče unapređenja i zaštite životne sredine, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču je na prvom mestu u odnosu na druge predloge. Izgradnja te komunalne infrastukutre trajala bi godinu, od 2016. do 2017, a investicija je vredna 225 miliona dinara. U domen ekologije spada i uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom za Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, s izgradnjom regionalnog centra. Period za izgradnju je pet godina, od 2016. do 2020, a za to je potrebno 3,4 milijarde dinara, što bi finasirale navedene opštine posredstvom javno-privatnog partnerstva.

Nacrtom je predloženo i opremanje radne zone „Sever 4”, a za 2016. godinu za to je namenjeno više od milijardu dinara. Osim te zone, Nacrt predlaže da tokom naredne godine bude uređeno i zemljište za ustupanje investitorima na lokaciji gde je sada rasadnik JKP „Gradsko zelenilo”. Za to treba 360 miliona dinara. Za investitore je namenjena i radna zona „Sever 1”, te Rimski šančevi, a rok da se taj potes uredi je period od 2016. do 2020. godine.

I projekti izgradnje javnih garaža se nabrajaju kao nešto što treba našem gradu. U pitanju je javna garaža u centru grada, na potesu Šafarikova-Uspenska, koju bi radio „Parking-sesvis” putem javno-privatnog partnerstva. Plan za izgradnju te i podzemne garaže u Ulici Modene za 250 vozila je od 2017. do 2020. godine. Spominje se i potreba za nadzemnom garažom za parkiranje pored Muzeja Vojvodine sa stotinu mesta, čija bi izgradnja, po Nacrtu, trebalo da počne već naredne godine.

U narednih pet godina treba izvesti i građevinske radove u dve osnovne škole, odnosno nadgraditi OŠ „Ivo Lola Ribar” i dograditi OŠ „Nikola Tesla”. Gradu je potrebna i nova zgrada Muzičke škole „Isidor Bajić” i Baletske škole s koncertnom dvoranom, a Petrovaradinu sportska hala.

Treba izgraditi i zgradu „Zavoda za hitnu medicinsku pomoć“, za šta je u Nacrtu navedeno da će Grad izdvojiti više od 514 miliona dinara tokom naredne dve godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;