PRIJAVA-468X60-BANNER

Sombor: Trg umetnosti pre snegova

27.10.2015. | M. Miljenović | Dnevnik

Radovi na ovogodišnjem najzamašnijem infrastrukturnom gradilištu u Somboru, Trgu umetnosti, u punom su jeku, a kako poručuju iz ovdašnje „Direkcije za izgradnju grada“, ukoliko ne bude nepredviđenih, pre svega meteoroloških nedaća za naimare, do sredine decembra bi trebalo završiti sve planirane radove. Za sada je iz gradske kase obezbeđeno 45 miliona dinara za prvu fazu radova, a da li će i kada biti pronađeno dodatnih 20 miliona potrebnih za završetak radova, ostaje da se vidi.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste, arhitekte Milana Stojkova, čiji je inače projekat svojevremeno (pre imenovanja na ovu funkciju) i pobedio na konkursu koji su varoške vlasti raspisale za idejno rešenje rekonstrukcije trga oivičenog Narodnim pozorištem, Gradskim muzejom i Evangeličkom crkvom, podzemne instalacije su završene, baš kao i donji slojevi kolovoza, a građevinari koriste lepe i sunčane dane ne bi li behatonom popločali trg. Uz to, završava se izgradnja instalacija namenjenih fontani koja će krasiti trg, dok se užurbano postavljaju i stubovi za javnu rasvetu.

Na javnom pozivu za izvođače, kao najpovoljniji ponuđač, izabrana je somborska firma „Somborelektro“, kojoj kao podizvođači pomažu neimari iz subotičkog „Vojputa“, a u trci sa (ne)vremenom još uvek je neizvesno da li će radnici ove dve firme stići i da postave zamišljenu Varoš-kapiju i planirane figure na fontanu. Na primedbe vezane za sudbinu snabdevanja i prilaza do nekoliko firmi na samom trgu, kao što su „Maksi“, DDOR i Hotel „Andrić“ projektant i „Direkcija“ odgovaraju da je i taj problem lako rešiv. Naime, i sada je u upotrebi takozvani teretni ulaz Narodnog pozorišta, koji koriste kamioni namenjeni prevozu gabaritnih teatarskih scenografija, pa postoji mogućnost da se na isti način snabdevaju i ovi objekti. Na Trgu umetnosti će, nakon završetka radova, biti omogućen interni saobraćaj uz posebnu dozvolu i u određenom delu dana, kako bi se omogućio pristup parkinzima DDOR-a i Hotela „Andrić“, ističu iz „Direkcije“ i kancelarije glavnog gradskog urbaniste.

Somborce je svakako obradovala vest da je u sklopu rekonstrukcije Trga umetnosti počela i revitalizacija decenijama zakatančene Evangeličke hrišćanske crkve augzburškog ispovedanja u Srbiji, jednog od najzagonetnijih somborskih hramova. Nekorišćen i oronuo tokom pola veka nebrige, ovaj hram trenutno opasuju građevinske skele, odvijaju se radovi na krovu i tornju, urađena je hidroizolacija, a kako se može saznati, sa Evangeličkom crkvom je dogovoreno da ona obezbedi novac namenjen sanaciji fasade, nakon čega bi se ova crkva koristila i kao molitveni hram, ali i kao mesto namenjeno umetničkim sadržajima, odnosno kao koncertni i izložbeni prostor.

Uklonjeno ruglo

Sadašnji Trg Koste Trifkovića, koji će nakon rekonstrukcije postati Trg umetnosti, godinama unazad je ružio i oronuli prizemni stambeni objekat, koji je nakon promene vlasnika najzad uklonjen. Kako se ne znaju konačne namere novog titulara ove parcele, koje su se sve do nedavno Somborci s puno razloga stideli, neizvesno je i da li će na tom prostoru nići projektom zamišljeni kafe restoran.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;