Kakav soliter treba centru Novog Sada? (video)

15.10.2015. | Dajana Jovanović | RTV

Vest da bi u centru Novog Sada, preko puta glavne pošte, mogao da se izgradi soliter izazvala je burne reakcije u javnosti. Arhitekte su tim povodom uputile i otvoreno pismo javnosti u kojem navode sve nedostatke koje bi objekat mogao da ima, dok u „Urbanizmu“ kažu da plan zadovoljava sve zakonske odrednice.

Soliter koji bi trebalo da se izgradi u centru grada imaće 12, a ne 13 spratova i 30 hiljada kvadratnih metara, a ne 40 hiljada, kako se ranije pojavila informacija u javnosti, rekao je za RTV direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušan Miladinović. On je dodao i da se sve radi u interesu Novosađana i da će objekat dati i komunalni doprinos gradu, a izgradiće se i podzemne garaže, što bi moglo da rastereti parkiranje u centru grada.

- Želimo da pokrenemo gradnju i gradnja se pokreće. Privatni investitori imaju inicijativu jer imaju pare i hoće na nekom delu da rade. Naravno da mi ne izlazimo u potpunosti u susret. Nekad da, nekad ne, u zavisnosti kakve su želje. Neko odustane a neko prihvati naša ograničenja – kaže Dušan Miladinović.

Da lokacija treba da se izgradi saglasne su i arhitekte, ali ne na ovakav način, jer kako kažu, umetanje toliko kvadratnih metara na tako malom prostoru postavlja pitanje kvaliteta stanovanja u soliteru, a narušava se i urbanistička slika grada i izgled Bulevara Mihajla Pupina. Dodaju da je problem i to što ne znamo šta se krije iza interesa privatnika.

- Radi se o tome da građani Novog Sada plaćaju Urbanizmu preko Skupštine grada da se izmeni lokacija za privatne potrebe. Zašto mi kao građani plaćamo privatnika? Od kojih para je plaćeno „Urbanizmu“ da se vrši ceo ovaj proces – pita se arhitekta Stevan Rodić. To neko treba da objasni.

Ova lokacija je od velikog značaja za Novi Sad i ono što brine arhitekte je na koji način će se Grad ograditi da investitor završi objekat i šta će se desiti ukoliko ovo postane ruglo grada.

Primedbe na urbanistički plan mogu do 4. novembra da daju i Novosađani. Naime, Gradska uprava je dala na uvid urbanistički plan koji se može videti u prostorijama „Urbanizma“, kao i na njihovom sajtu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...