Jagodina: Rekonstrukcija distributivne vodovodne mreže i novi bunari

05.10.2015. | Tanjug

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković rekao je da je u tom gradu ovog leta izvršena zamena starih azbestnih vodovodnih cevi, starih 60 godina, iskopano nekoliko novih bunara, izgrađen rezervoar na Đurđevom brdu i obezbeđeno snabdevanje Jagodine zdravom pijaćom vodom u nekoliko narednih decenija.

- To je ogromna investicija, sa novim bunarima povećan je kapacitet vode, a iz rezervоara na Đurđevom brdu, grad se može snabdevati vodom 24 sata, što je veoma važno, i ne verujem da i jedan grad ima takav rezervоar – rekao je Marković novinarima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je dodao da se „nije desilo u poslednjih 11 godina da je grad bio bez vode, iako su izgrađeni brojni stambeni i poslovni objekti, koji su se priključili na vodovod“.

- Reč je o rekonstrukciji distributivne vodovodne mreže i magistralnog vodovoda, u dužini 20 kilometara koji se finansiraju sredstvima Vlade Nemačke preko „Nemačke razvojne banke KfW“ – objasnio je Dragan Lukić generalni direktor JKP „Standard“ u čijem je sastavu vodovod.

Vrednost radova je 4,5 miliona evra.

- Zahvaljujući odlučnosti lokalne samouprave, kreditno tehničkom aranžamanu Vlade Nemačke, Vlade Srbije i JP „Standard“, zamenjene su sve azbestne cevi nakon 60 godina, novim ekološkim tipa „duktil“ koje imaju stogodišnju garanciju, i dobijen jedan novi kvalitativni nivo snabdevanju vodom – rekao je Lukić.

Promenjeno je 20 kilomatra novih cevi i grad je dobio novi kvalitet života što se tiče vodosnabdevanja, ocenio je on i dodao da će uz obezbeđenje zdrave vode za piće, novi cevovod smanjiti i tehničke gubitke vode. Lukić je ovu investiciju nazavo „poslom veka“ i dodao da je KfW odobrila izgradnju još pet novih bunara, dva su izgrađena sa 35 litara vode u sekundi, a osatla tri će biti izgrađena do proleća naredne godine.

U toku je uvođenje „skada“ elektronskog sistema za merenje protoka vode sa daljinskim nadzorom, a nabavljeni su i psioni prenosni kompjuteri očitavanje vodomera. Jagodina, ima izgrađen vodovod od 1963. godine, i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom i u najsušnijim periodima u godini.

Uz grad i okolna velika sela, namera Skupštine grada je da i druga sela imaju zdravu pijaću vodu radi buducnosti, ističu u Skupštini grada.

Jagodina godišnje prizvede 7.400.000 litara vode a isporuči 6.600.000 litara, sa nova tri bunara proizvodnja vode će biti 20 odsto veća i rešiće problem vodosnabdavanja Jagodine u narednih nekoliko decenija.

Lukić je istakao da je, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, od strane Vlade Nemačke, Vlade Srbije, i KfW banke, obezbeđeno i šest miliona evra za rekonstrukciju Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini.

- Vrednost investicije je 6,5 miliona evra a 95 odsto je donacija – rekao je Lukić.

On je objasnio da rekonstrukcija podrazumeva i izgradnju sistema biogasa, koji će zameniti utrošak električne energije na samom postrojenju za 80 odsto. Početak radova je druga polovina 2016. godine.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...