INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja kanalizacione mreže u Temerinu najveće ulaganje za 15 godina

29.09.2015. | Mladen Zec | Dnevnik

Neizgrađenost kanalizacione mreže je veliki minus u komunalnoj opremljenosti temerinske opštine. Ovogodišnje ulaganje imeđu 95 i 100 miliona dinara „Direkcije za izgradnju Opštine Temerin“, najveće od 2000. godine, promeniće sliku sela i podići komunalni standard.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Radovi na projektu izgradnje južnog kolektora druge deonice faza 4 u Temerinu i faza 5 u Bačkom Jarku sa crpnom stanicom, već su počeli. Faza 4 obuhvata radove od Partizanske ulice u Starom Đurđevu do granice sa Mesnom zajednicom Bački Jarak, dok faza 5 obuhvata nastavak do centra Bačkog Jarka i crpnu stanicu čija izgradnja je planirana pored preduzeća „Čelik” u Bačkom Jarku.

Pri izgradnji ove kanalizacione mreže biće utrošeno 3,5 hiljade kanalizacionih cevi promera 400, 300 i 200 milimetara. Pored ovog kolektora projekat predviđa i izgradnju sekundarne mreže na istoj trasi i to sa obe strane glavne, Novosadske ulice, kojim će se obezbediti preduslovi za 160 novih priključaka. Ugovorena vrednost ovog posla je 59,8 miliona dinara, odnosno 71,7 miliona sa uračunatim pdv-om.

Prema rečima Zorana Svitića, direktora „Direkcije za izgradnju“, nakon završetka ovih ugovorenih poslova biće urađeno oko 18 odsto ukupne kanalizacione mreže, što predstavlja oko 23 odsto u celokupnom finansijskom pogledu. Ovaj podatak objašnjava činjenica da su u izgrađenoj mreži najzastupljeniji kolektorski cevovodi, a manje zastupljena sekundarna mreža koja je jeftinija.

Do kraja godine uradiće se projektna dokumentacija za Ulicu Mladena Stojanovića u Bačkom Jarku kao sabirnu, kao i dokumentacija za ulice Radnička, Mike Bosnić i Nikole Tesla. Prema očekivanjima direktora Direkcije Zorana Svitića naredne, 2016. godine radila bi se u Bačkom Jarku sekundarna mreža između ulica Ive Lole Ribara i Zdravka Čelara, čime će se stvoriti uslovi za priključenje objekata Mesne zajednice, škole sa sportskom halom, predškolske ustanove i Doma zdravlja kao i za ostale potencijalne korisnike u tom delu Bačkog Jarka.

Sa obzirom na to da je ovo javno preduzeće na konkursu koji je raspisao „Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu“, resor vodoprivrede, dobilo 10,5 miliona dinara gradiće se i konačno rešenje potisnog voda od novoizgrađene crpne stanice u Ulici Narodnog fronta u Temerinu do Srednje tehničke škole u Temerinu.

Lokalna samouprava u Temerinu planira da u naredne dve do tri godine pokrene izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pošto su kapaciteti privremenog rešenja pri kraju. Takođe, nakon pribavljenih sredstava, očekuje se realizacija i drugih projekata na izgradnji kanalizacije koje je „Direkcija za izgradnju“ pripremila.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;