Izgradnja kanalizacione mreže u Temerinu najveće ulaganje za 15 godina

29.09.2015. | Mladen Zec | Dnevnik

Neizgrađenost kanalizacione mreže je veliki minus u komunalnoj opremljenosti temerinske opštine. Ovogodišnje ulaganje imeđu 95 i 100 miliona dinara „Direkcije za izgradnju Opštine Temerin“, najveće od 2000. godine, promeniće sliku sela i podići komunalni standard.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Radovi na projektu izgradnje južnog kolektora druge deonice faza 4 u Temerinu i faza 5 u Bačkom Jarku sa crpnom stanicom, već su počeli. Faza 4 obuhvata radove od Partizanske ulice u Starom Đurđevu do granice sa Mesnom zajednicom Bački Jarak, dok faza 5 obuhvata nastavak do centra Bačkog Jarka i crpnu stanicu čija izgradnja je planirana pored preduzeća „Čelik” u Bačkom Jarku.

Pri izgradnji ove kanalizacione mreže biće utrošeno 3,5 hiljade kanalizacionih cevi promera 400, 300 i 200 milimetara. Pored ovog kolektora projekat predviđa i izgradnju sekundarne mreže na istoj trasi i to sa obe strane glavne, Novosadske ulice, kojim će se obezbediti preduslovi za 160 novih priključaka. Ugovorena vrednost ovog posla je 59,8 miliona dinara, odnosno 71,7 miliona sa uračunatim pdv-om.

Prema rečima Zorana Svitića, direktora „Direkcije za izgradnju“, nakon završetka ovih ugovorenih poslova biće urađeno oko 18 odsto ukupne kanalizacione mreže, što predstavlja oko 23 odsto u celokupnom finansijskom pogledu. Ovaj podatak objašnjava činjenica da su u izgrađenoj mreži najzastupljeniji kolektorski cevovodi, a manje zastupljena sekundarna mreža koja je jeftinija.

Do kraja godine uradiće se projektna dokumentacija za Ulicu Mladena Stojanovića u Bačkom Jarku kao sabirnu, kao i dokumentacija za ulice Radnička, Mike Bosnić i Nikole Tesla. Prema očekivanjima direktora Direkcije Zorana Svitića naredne, 2016. godine radila bi se u Bačkom Jarku sekundarna mreža između ulica Ive Lole Ribara i Zdravka Čelara, čime će se stvoriti uslovi za priključenje objekata Mesne zajednice, škole sa sportskom halom, predškolske ustanove i Doma zdravlja kao i za ostale potencijalne korisnike u tom delu Bačkog Jarka.

Sa obzirom na to da je ovo javno preduzeće na konkursu koji je raspisao „Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu“, resor vodoprivrede, dobilo 10,5 miliona dinara gradiće se i konačno rešenje potisnog voda od novoizgrađene crpne stanice u Ulici Narodnog fronta u Temerinu do Srednje tehničke škole u Temerinu.

Lokalna samouprava u Temerinu planira da u naredne dve do tri godine pokrene izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pošto su kapaciteti privremenog rešenja pri kraju. Takođe, nakon pribavljenih sredstava, očekuje se realizacija i drugih projekata na izgradnji kanalizacije koje je „Direkcija za izgradnju“ pripremila.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...