PRIJAVA-468X60-BANNER

Novi Sad: Povezuju se Sunčani kej i Ribarsko ostrvo

21.09.2015. | Z. Milosavljević | Dnevnik

Tokom ove sedmice trebalo bi da bude pokrenut postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, rečeno je u JP „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG). Nakon što postupak javne nabavke bude završen, biće poznato ko je izvođač radova, kolika je vrednost investicije, kada će odabrana firma biti uvedena u posao, kao i koji je rok za završetak.

Pre četiri godine, tačnije 7. decembra 2011. ZIG je raspisao konkurs za idejno arhitektonsko rešenje pešačko-biciklističkog mosta sa prilaznim rampama preko Dunavca u Novom Sadu. Pred arhitekte je tada postavljen zahtev da  pri izradi idejnog rešenja maksimalno  poštuju okruženje i prirodni ambijent. Prvu nagradu na konkursu dobio je rad autora „Euro gardi group“ D.O.O, pri čemu je  nagrada  bila dodela ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije.

Budući most biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama. Konstrukcija mosta biće kombinacija čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

Biće širok od sedam do 11 metara na vidikovcu (središnjem delu i najvišoj tački prelaza), a dugačak oko 250 metara i minimalne visine od devet metara što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu.Ispod mesta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama.

U ZIG-u ističu da bi pešačko-biciklistički most trebalo svojim atraktivnim izgledom da postane jedno od obeležja Novog Sada i samim tim  doprinese povećanju turističkih potencijala grada. Očekuje se i da će se njegovom izgradnjom podstaći razvoj Ribarca.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;