Rodić: Beograd na vodi će oživeti građevinarstvo

13.08.2015. | Tanjug

Realizacija projekta „Beograd na vodi“ će oživeti domaću građevinsku industriju i stanogradnju, izjavio je juče potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Domaći građevinari su u teškoj situaciji i vide šansu za sebe u gradnji „Beograda na vodi“, jer je reč o velikom poduhvatu koji će trajati u narednih 20 godina - rekao je Rodić Tanjugu.

- U okviru „Beograda na vodi“ bi se gradili pretežno luksuzni stanovi visokog standarda i mogli bi da se koriste proizvodi naše građevinske industrije - naveo je on.

Domaće firme bi tako mogle, kako kaže, da uposle svoje kapacitete, a radnici bi se susreli sa novim materijalima i na taj način stekli još jedno iskustvo, što bi im kasnije pomoglo za nastup u inostranstvu.

Rodić je rekao da bi zbog višegodišnje realizacije radova firme mogle da zapošljavaju radnike u redovan radni odnos, zbog čega bi rad na crno bio sveden na minmum.

- Naše firme bi se pojavile ka glavni izvođači i stekle referencu za nastup na inostranim tražištima. Svakako će „Beograd na vodi“ oživeti domaću građevinsku industriju - rekao je Rodić.

On je rekao da je stanogradnja trenutno na nivou koji je daleko ispod potreba Srbije za stanovima i uglavnom se gradi na lokacijama privatnih investitora.

- Dobar deo njih završava ili radi stanove koji su unapred plaćeni, a što se tiče nekih većih novih stambenih objekata u bliskoj budućnosti se još ne naziru - kazao je Rodić i dodao - da stanogradnja, inače, vuče dobar deo građevinske industrije.

Taj stručnjak Građevinske industrijske komore je napomenuo da su trenutno cene takve da odbijaju investitore da počnu masovnije da grade i poručio da treba da bude manji deo kolača koji uzima država kroz razne doprinose, poreze, takse i drugo.

Na lokaciji „Beograda na vodi“ juče je srušena poslednja zgrada, čime su stvoreni uslovi za početak realizacije tog projekta, a radove je obišao gradonačelnik Siniša Mali koji je najavio postavljanje kamena temeljca za dve kule krajem septembra.

- Ovo je istorijski trenutak, jer su se stekli formalni uslovi za početak realizacije prve faze projekta Beograd na vodi. Mi smo apsolutno u dinamici da negde oko 20.- 25. septembra postavimo kamen temeljac za ove dve stambene kule - rekao je Mali novinarima.

U izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa „Beograd na vodi“ biće uloženo oko 3,5 milijardi dolara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...