Ruši se objekat pod zaštitom u Zrenjaninu

28.07.2015. | RTV

Počeli su pripremni radovi koji prethode rušenju oronulog objekta u glavnoj zrenjaninskoj Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 26, poznatijeg kao „Kuća Filkovića“.

Načelnik „Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija“ u Zrenjaninu Igor Virijević rekao je agenciji „Beta“ da se početak rušenja očekuje za nekoliko dana.

„Filkovićeva kuća“ jedna je od najstarijih zgrada u glavnoj ulici, a prema rečima Virijevića, ispunjena je kompletna procedura, budući da je objekat pod zaštitom, rušenje će početi sa zadnje strane, iz Gimnazijske ulice, a ceo posao biće završen za mesec dana.

Objekat na broju 26, iako u strogom centru grada, zbog izuzetno lošeg stanja godinama unazad ograđen je žičanom ogradom, a pre nekoliko godina obrušio se i deo krova. Zgrada je ruinirana delom i zbog mešovitog vlasništva, jer pored Grada Zrenjanina postoji još 11 suvlasnika.

Gradsko veće Zrenjanina je još pre urušavanja krova najavilo je da će od „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ zatražiti da „skine“ zaštitu sa nekoliko objekata, među kojima i „Filkovićeve kuće“, čije je rušenje zbog izuzetno lošeg stanja predložila građevinska inspekcija, ali su iz „Zavoda“ poručili da neće pristati na pokretanje procedure skidanja zaštite. Nezvanično se pominje da je u planu da se objekat proda, ali će budući vlasnik biti u obavezi da poštuje proceduru, odnosno da izgradi zgradu čiji će spoljašnji zidovi biti slični originalnoj zgradi, po rešenju stručnjaka „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...