INFONET-468X60-BANNER

Ruši se objekat pod zaštitom u Zrenjaninu

28.07.2015. | RTV

Počeli su pripremni radovi koji prethode rušenju oronulog objekta u glavnoj zrenjaninskoj Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 26, poznatijeg kao „Kuća Filkovića“.

Načelnik „Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija“ u Zrenjaninu Igor Virijević rekao je agenciji „Beta“ da se početak rušenja očekuje za nekoliko dana.

„Filkovićeva kuća“ jedna je od najstarijih zgrada u glavnoj ulici, a prema rečima Virijevića, ispunjena je kompletna procedura, budući da je objekat pod zaštitom, rušenje će početi sa zadnje strane, iz Gimnazijske ulice, a ceo posao biće završen za mesec dana.

Objekat na broju 26, iako u strogom centru grada, zbog izuzetno lošeg stanja godinama unazad ograđen je žičanom ogradom, a pre nekoliko godina obrušio se i deo krova. Zgrada je ruinirana delom i zbog mešovitog vlasništva, jer pored Grada Zrenjanina postoji još 11 suvlasnika.

Gradsko veće Zrenjanina je još pre urušavanja krova najavilo je da će od „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ zatražiti da „skine“ zaštitu sa nekoliko objekata, među kojima i „Filkovićeve kuće“, čije je rušenje zbog izuzetno lošeg stanja predložila građevinska inspekcija, ali su iz „Zavoda“ poručili da neće pristati na pokretanje procedure skidanja zaštite. Nezvanično se pominje da je u planu da se objekat proda, ali će budući vlasnik biti u obavezi da poštuje proceduru, odnosno da izgradi zgradu čiji će spoljašnji zidovi biti slični originalnoj zgradi, po rešenju stručnjaka „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;