SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Širenje pešačke zone u gradu i njen silazak ka reci

24.07.2015. | Novosti

U Beogradu počinje širenje pešačke zone i njen silazak ka reci, saopštila je Gradska uprava grada Beograda. Plato između ulica Uskočke i Vuka Karadžića kao i sama Ulica Vuka Karadžića biće pretvoreni u pešačku zonu u narednih nekoliko meseci, a plato će kao centralni objekat dobiti kamenu „česmu kod Crvenog petla“ sa motivom petla na vrhu, najavljeno je iz kabineta glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao Knez Mihajlova ulica, a projekte je uradio „Republički zavod za zaštitu spomenika kulture“ na čelu sa arhitektom Sinišom Temerinskim u saradnji sa autorom Branislavom Jovinom. Radovi koji će početi sredinom avgusta trajaće nekoliko meseci, navodi se u saopštenju.

- Imali smo razgovor sa ugostiteljima zbog kojih smo razmatrali odlaganje radova, ali to nije bilo moguće da se ne bi ušlo u grejnu sezonu, tako da i ovim putem molimo sve vlasnike lokala i građane koji žive u ovim ulicama da budu strpljivi jer će nakon ovih radova njihove nekretnine dobiti dodatnu vrednost – rekao je Folić.

On je dodao da je projekat logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi je korak njenog silaska ka reci.

Paralelno sa izvođenjem ovih radova biće izrađen i projekat nastavka Obilićevog venca do ulice Carice Milice čime će biti zaokružena celina koja je započeta još 1980-ih godina.

Gradski urbanista je naglasio da je Gradsko veće proletos usvojilo „Projekat IME – Identitet, Mobilnost, Ekologija“, u kojem je jedan od podprojekata koji promoviše ove vrednosti i širenje pešačke zone Knez Mihajlove.

Prema njegovim rečima, u pripremi je studija daljeg širenja pešačke zone koja treba da da okvir za potpuni silazak ka reci kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja će sagledati rešavanje parkiranja, izmeštanja terminusa i druge bitne preduslove.

Kako je Folić naveo, zamišljeno je da kada bude kompletirana, cela pešačka zona ima četri dominantne funkcionalne celine, od kojih je prva Vasina kao ulica kulture, jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela.

Prema njegovim rečima, Knez Mihajlova bi bila ulica trgovine, Topličin venac sa okolnim ulicama - zona ugostiteljskih objekata, a Kosančićev venac – istorijski deo u okviru koga će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izgrađena gradska galerija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;