INFONET-468X60-BANNER

Čuveni zrenjaninski most na suvom vapi za rekom

20.07.2015. | Sl. Pašić | Novosti

Hoće li grad na Begeju ostati bez svoje svetske atrakcije, mosta na suvom? Ova dilema je aktuelnizovana pošto su urbanisti progurali plan generalne regulacije naselja „Mala Amerika“, na čijoj teritoriji se nalazi jedinstveni most, koji je funkciju izgubio pre tačno tri decenije kada je zatrpana reka.

Regulacionim planom, koji je dobio „zeleno svetlo“ odbornika Skupštine grada, prostor na kome se nalazi most određen je za površinu javne namene, a kako objašnjavaju stratezi urbanističkog razvoja grada, to znači da je predviđen za izgradnju platoa i zelenih zasada, postavljanje klupa, ukrasnih zidova i mobilijara. Nigde se ne spominje sudbina mosta, koji je postao simbol Zrenjanina.

Na istoj sednici usvojen je i plan izmena i dopuna rada „Direkcije za izgradnju i uređenje grada“ u 2015, gde se planira utrošak od sedam miliona dinara za demontažu mosta. Zanimljivo je da je „Direkcija“ nekoliko prethodnih godina najavljivala uklanjanje mosta. U 2011. stvar je već bila gotova, čak je pronađeno i preduzeće koje je trebalo da obavi posao. Ali, svemu se isprečila besparica.

Ljiljana Pecelj Luburić, načelnica „Komiteta za urbanizam i prostorno planiranje“ u Gradskoj upravi, ne želi da komentariše rad „Direkcije“ i njen plan za rušenje mosta.

- Za prostor, gde se nalazi most, posle usvajanja regulacionog plana obavezna je izrada urbanističkog projekta. Njime će se precizno definisati namena i pronaći najbolje rešenje i odlučiti da li će biti uklonjen, konzerviran ili revitalizovan – kaže Ljiljana Pecelj Luburić, uz napomenu da će svemu prethoditi javna rasprava.

A, neslužbeno ona traje još od 1985. Posebno ovdašnji umetnici sve čine da ga ostave u životu. Nude projekte za dogradnju (drvetom, šatorima ili modernim materijalima) i pretvaranje u atraktivan javni prostor za restorane, galerije, male sportove...

Tamara Kuručev dobila je visoku pokrajinsku nagradu za projekat formiranja regionalnog omladinskog centra na ovom mostu. Građevinski inženjer Tomislav Gregović, stručnjak za mostave, predlaže preseljenje na drugu lokaciju, kod starog brodogradilišta na Begeju i tvrdi da se ovaj projekat „Mostogradnje“ nalazi još u „Direkciji“. Iako je oštećen od tragova zuba vremena, po njegovom mišljenju, viseći most uz male pare mogao bi ponovo da ima svoju funkciju. A, jedan uspešni zrenjaninski arhitekta iz Nemačke je najavio da neće žaliti para da vrati Begej ispod visećeg mosta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;