Čuveni zrenjaninski most na suvom vapi za rekom

20.07.2015. | Sl. Pašić | Novosti

Hoće li grad na Begeju ostati bez svoje svetske atrakcije, mosta na suvom? Ova dilema je aktuelnizovana pošto su urbanisti progurali plan generalne regulacije naselja „Mala Amerika“, na čijoj teritoriji se nalazi jedinstveni most, koji je funkciju izgubio pre tačno tri decenije kada je zatrpana reka.

Regulacionim planom, koji je dobio „zeleno svetlo“ odbornika Skupštine grada, prostor na kome se nalazi most određen je za površinu javne namene, a kako objašnjavaju stratezi urbanističkog razvoja grada, to znači da je predviđen za izgradnju platoa i zelenih zasada, postavljanje klupa, ukrasnih zidova i mobilijara. Nigde se ne spominje sudbina mosta, koji je postao simbol Zrenjanina.

Na istoj sednici usvojen je i plan izmena i dopuna rada „Direkcije za izgradnju i uređenje grada“ u 2015, gde se planira utrošak od sedam miliona dinara za demontažu mosta. Zanimljivo je da je „Direkcija“ nekoliko prethodnih godina najavljivala uklanjanje mosta. U 2011. stvar je već bila gotova, čak je pronađeno i preduzeće koje je trebalo da obavi posao. Ali, svemu se isprečila besparica.

Ljiljana Pecelj Luburić, načelnica „Komiteta za urbanizam i prostorno planiranje“ u Gradskoj upravi, ne želi da komentariše rad „Direkcije“ i njen plan za rušenje mosta.

- Za prostor, gde se nalazi most, posle usvajanja regulacionog plana obavezna je izrada urbanističkog projekta. Njime će se precizno definisati namena i pronaći najbolje rešenje i odlučiti da li će biti uklonjen, konzerviran ili revitalizovan – kaže Ljiljana Pecelj Luburić, uz napomenu da će svemu prethoditi javna rasprava.

A, neslužbeno ona traje još od 1985. Posebno ovdašnji umetnici sve čine da ga ostave u životu. Nude projekte za dogradnju (drvetom, šatorima ili modernim materijalima) i pretvaranje u atraktivan javni prostor za restorane, galerije, male sportove...

Tamara Kuručev dobila je visoku pokrajinsku nagradu za projekat formiranja regionalnog omladinskog centra na ovom mostu. Građevinski inženjer Tomislav Gregović, stručnjak za mostave, predlaže preseljenje na drugu lokaciju, kod starog brodogradilišta na Begeju i tvrdi da se ovaj projekat „Mostogradnje“ nalazi još u „Direkciji“. Iako je oštećen od tragova zuba vremena, po njegovom mišljenju, viseći most uz male pare mogao bi ponovo da ima svoju funkciju. A, jedan uspešni zrenjaninski arhitekta iz Nemačke je najavio da neće žaliti para da vrati Begej ispod visećeg mosta.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...