Toplana Novi Beorgad nakon 50 godina dobija nove dimnjake

06.07.2015. | Tanjug

Dotrajali dimnjaci na toplani Novi Beograd, obeležje tog dela grada, posle 50 godina upotrebe, tokom leta biće zamenjeni novim, ekološki bezbednijim i energetski efikasnijim.

Toplana je za tu investiciju izdvojila 116 miliona dinara i biće zamenjeno tri od pet dimnjaka, a radovi, koji treba da budu gotovi do početka grejne sezone, povereni su preduzeću Feromont inženjering iz Beograda.

Upravu toplane i radnike angažovane na tom poslu posetio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i uverio se da je u pitanju tehnički veoma zahtevan poduhvat.

Dva od tri dimnjaka su već uklonjena, a odvajanje poslednjeg teškog više od 50 tona u toku je. Za taj posao montirana je automatska dizalica firme „Feromont“, visoka 120 metara, jedina u Srbiji sa najzahtevnijim tehničkim karakteristikama.

- Novi dimnjaci, prečnika četiri metra, biće visoki 80 metara kao i stari, u kojima je tokom poluvekovnog rada na mazut, oštećena unutrašnja struktura – rečeno je novinarima. - Dalja eksploatacija, bez zemene, predstavljala bi opasnost za stabilnost konstrukcije kao i za zaposolene i imovinu toplane.

Novi dimnjaci, za koje je projekat uradio Mašinski fakultet u Beogradu, imaće spoljašnje, ali i unutrašnje stepenice za pregled. Takođe, na svakih šest metara nalaziće se platforma za odmorište, dok će srednja platforma biti proširena radi neometanog merenja uzoraka produkata sagorevanja i dimnih gasova u cilju njihovog smanjenja.

Osim toga, izolacija novih dimnjaka biće kvalitetnija i savremenija, što će, kako su rekli u toplani, uticati na zaštitu životne sredine.

Predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je to jedna od značajnijih investicija i naveo da se remont, što inače građani ne moraju da znaju, radi leti i od toga zavisi kakva će biti grejna sezona.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...