Toplana Novi Beorgad nakon 50 godina dobija nove dimnjake

06.07.2015. | Tanjug

Dotrajali dimnjaci na toplani Novi Beograd, obeležje tog dela grada, posle 50 godina upotrebe, tokom leta biće zamenjeni novim, ekološki bezbednijim i energetski efikasnijim.

Toplana je za tu investiciju izdvojila 116 miliona dinara i biće zamenjeno tri od pet dimnjaka, a radovi, koji treba da budu gotovi do početka grejne sezone, povereni su preduzeću Feromont inženjering iz Beograda.

Upravu toplane i radnike angažovane na tom poslu posetio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i uverio se da je u pitanju tehnički veoma zahtevan poduhvat.

Dva od tri dimnjaka su već uklonjena, a odvajanje poslednjeg teškog više od 50 tona u toku je. Za taj posao montirana je automatska dizalica firme „Feromont“, visoka 120 metara, jedina u Srbiji sa najzahtevnijim tehničkim karakteristikama.

- Novi dimnjaci, prečnika četiri metra, biće visoki 80 metara kao i stari, u kojima je tokom poluvekovnog rada na mazut, oštećena unutrašnja struktura – rečeno je novinarima. - Dalja eksploatacija, bez zemene, predstavljala bi opasnost za stabilnost konstrukcije kao i za zaposolene i imovinu toplane.

Novi dimnjaci, za koje je projekat uradio Mašinski fakultet u Beogradu, imaće spoljašnje, ali i unutrašnje stepenice za pregled. Takođe, na svakih šest metara nalaziće se platforma za odmorište, dok će srednja platforma biti proširena radi neometanog merenja uzoraka produkata sagorevanja i dimnih gasova u cilju njihovog smanjenja.

Osim toga, izolacija novih dimnjaka biće kvalitetnija i savremenija, što će, kako su rekli u toplani, uticati na zaštitu životne sredine.

Predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je to jedna od značajnijih investicija i naveo da se remont, što inače građani ne moraju da znaju, radi leti i od toga zavisi kakva će biti grejna sezona.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...