INFONET-468X60-BANNER

Rusija i Turska usaglašavaju sporazum o "Turskom toku"

24.06.2015. | RTV

- Rusija i Turska planiraju da do kraja juna usaglase tekst međuvladinog sporazuma o „Turskom toku“ – rekao je novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je ukazao da je Turska već izdala potrebne dozvole na osnovu dogovora koji su postignuti prilikom susreta predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, 13. juna u Bakuu. Ankara je, takođe, potvrdila odluku koja je ranije doneta o „Južnom toku“, preneo je „Tas“.

- Naredna etapa je razrada projekta međuvladinog sporazuma i u planu je da se do kraja meseca usaglasi tekst – kazao je Novak.

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o rokovima potpisivanja sporazuma jer on mora da prođe i određene državne procedure. On je izrazio uverenje da će to biti brzo urađeno. Sporazum ide u radnom režimu, putem razmene dokumenata.

- Ali ako bude potrebno naša delegacija može da ode tamo i turska da dođe ovamo – dodao je ruski ministar.

„Turska je dala dozvolu za sprovođenje inženjerskog istraživanja za podmorsku deonicu gasovoda ’Turski tok’“, saopštila je ruska kompanija „Gasprom“. Ovim dokumentom predviđena su inženjerska istraživanja prve linije gasovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i teritorijalnim vodama Turske, preneo je „Tas“.

Podmorsku deonicu „Turskog toka“ činiće četiri linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara. Gasovod će prolaziti rutom od 660 kilometara Južnog toka, dok će 250 kilometara ići novom rutom ka evropskom delu Turske.

Turska je navela da se rezultati ispitivanja uticaja na životnu sredinu, obavljenog za izgradnju „Južnog toka“, do koje nije došlo, mogu iskoristiti tokom izgradnje novog gasovoda.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;