INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zrenjanin: Sledi izgradnja postrojenja za pijaću vodu

23.06.2015. | Ž. Balaban | Dnevnik

Italijanska kompanija „Grupa Zilio” dostavila je JKP „Vodovod i kanalizacija” idejno rešenje postrojenja za preradu pitke vode, potvrđeno je „Dnevniku” u zrenjaninskom komunalnom preduzeću.

U skladu sa dinamičkim planom, definisanim u ugovoru koji je sa Italijanima potpisan 12. februara ove godine, uz idejno rešenje priložen je i situacioni plan postrojenja koje će biti podignuto na parceli dodeljenoj za te namene „Grupi Zilio” odlukom Skupštine grada Zrenjanina. Dinamika radova, precizirana ugovorom, predviđa da posle završetka projektne dokumentacije usledi izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kaže za „Dnevnik” da dostavljanje idejnog rešenja praktično znači da će meštani grada na Begeju imati zdravu pijaću vodu u gradskom vodovodu do kraja ove godine, kako je ranije i obećano.

- Prihvatili smo se ozbiljnog zadatka i počeli smo i konkretno da rešavamo višedecenijski problem sa pijaćom vodom koja je, rešenjem sanitarne inspekcije, 2004. godine zabranjena za piće zbog prekomerne koncentracije arsena. Daćemo sve od sebe da ubrzo posle Zrenjanina, to pitanje rešimo i u 22 naseljena mesta – poručuje Janjić.

Ugovor sa predstavnikom „Grupe Zilio“ u februaru je potpisao direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Goran Tajdić, i tom prilikom je saopšteno da kompanija kojoj je na javnom tenderu ponuđen ovaj posao mora iz svog postrojenja da ispušta prečišćenu vodu čiji kvalitet zadovoljava standarde Republike Srbije, koji su viši od evropskih.

Tajdić veli da se lokalna samouprava odlučila za novi model, do sada nezastupljen u našoj zemlji.

- Ne kupujemo tehnologiju, ne gradimo fabriku i ne zadužujemo se kod banaka, već italijanskom partneru plaćamo uslugu prečišćavanje vode – naglašava Tajdić i dodaje da je predviđeno da „Zilio“ godišnje preradi 6,5 miliona kubika vode, s tim da ova fabrika može da isporučuje i devet miliona, ukoliko to bude potrebno.

Italijani najavljuju da će kompletna fabrika biti na bazi mobilnog postrojenja, koje će veoma lako biti priključeno na trenutni gradski vodovod, i naglašavaju da je tehnološki proces već poznat u svetu, ali da „Grupa Zilio“ ima zaštićenu tehnologiju koja će služiti za prečišćavanje vode od arsena i bora.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;