INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Koridori 10 i 11 i auto-put prema Draču na evropskoj mapi

23.06.2015. | Tanjug

- Koridori 10 i 11 i auto-put Niš-Priština-Tirana-Drač uvršteni su na evropsku mapu koridora – izjavio je u Rigi državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Poledica prisustvuje sastanku ministara saobraćaja Zapadnog Balkana u Rigi na kome je usvojen finalni predlog Osnovne transportne mreže Zapadnog Balkana, kojim će auto-putevi, pruge, luke, aerodromi i plovni putevi u Srbiji prvi put postati deo evropske transportne mreže.

- Na sastanku ministara saobraćaja Zapadnog Balkana zajedno sa visokim predstavnicima EU danas su po prvi put uvršteni na evropsku mapu koridora najvažniji koridori i transportna infrastruktura Srbije, a to su Koridor 10 i Koridor 11 i auto-put Niš-Priština-Tirana-Drač – rekao je Poledica „Tanjugu“.

Prema njegovim rečima, pored transportne infrastrkture, puteva i železnice, uvrštene su i najvažnije rečne srpske luke na tu evropsku mapu, kao i aerodromi u Srbiji, ali i unutrašnji plovni putevi koji čine jedinstveni transportni sistem.

U širu, postojeću sveobuhvatnu mrežu EU i Zapadnog Balkana, na današnjem sastanku su uvršćeni i pravci koje je Srbija dodatno kandidovala.

Reč je o putu Novi Sad-Ruma, koji bi preko Šapca i Loznice povezao Koridor 10 i Koridor 5 u Bosni i Hercegovini i dve postojeće železnicke linije – pruzi Lapovo-Kraljevo, kojom će se uspostaviti direktna veza sa Koridorom 10 na severu i pruzi Niš-Doljevac-Priština, u cilju uspostavljanja veze izmedu Koridora 8 i Koridora 10.

- Uključivanje infrastrukture Srbije u evropsku transportnu mrežu otvara mogućnosti za zajedničke projekte, kao i nove opcije za finansiranje – rekao je Poledica.

Sastankom je predsedavala evropska komesarka za transport Violeta Bulc, a prisustvovao je i direktor Generalnog direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Žan-Erik Pake.

- Svi su dali jedinstvenu i snažnu poruku na današnjem sastanku da će pitanje transportne infrastrukture Zapadnog Balkana upotpuniti mrežu evropskih puteva i samim time uslediće i značajne investicije u našu transportnu infrasrtukturu  Zapadnog Balkana – rekao je Poledica.

On je dodao da će to biti potvrđeno na sastanku premijera koji će biti održan u avgustu u Beču.

- Ključni infrastrukturni objekti i projekti koje je Srbija predložila su prihvaćeni. Naš prioritet je ubrzana realizacija projekata i u tom smislu smo potpuno u skladu sa inicijativama koje pokreće EU kako bi podstakla i ubrzala ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana – naveo je Poledica.

Kako navodi, EU vidi sektor transporta kao pokretač razvoja regiona, jer bez transporta, ništa se ne pomera i zato je ovaj sektor važan za povezivanje unutar regiona, ali i za uključivanje u zajednicko tržište EU.

Poledica je dodao da je zajednički zakljucak da budući razvoj infrastrukture mora uzeti u obzir kvalitet i pouzdanost objekata, odnos troškova i efekata koju nova infrastruktura donosi, kao i doprinos povećanju bezbednosti u saobraćaju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;