INFONET-468X60-BANNER

Koridori 10 i 11 i auto-put prema Draču na evropskoj mapi

23.06.2015. | Tanjug

- Koridori 10 i 11 i auto-put Niš-Priština-Tirana-Drač uvršteni su na evropsku mapu koridora – izjavio je u Rigi državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Poledica prisustvuje sastanku ministara saobraćaja Zapadnog Balkana u Rigi na kome je usvojen finalni predlog Osnovne transportne mreže Zapadnog Balkana, kojim će auto-putevi, pruge, luke, aerodromi i plovni putevi u Srbiji prvi put postati deo evropske transportne mreže.

- Na sastanku ministara saobraćaja Zapadnog Balkana zajedno sa visokim predstavnicima EU danas su po prvi put uvršteni na evropsku mapu koridora najvažniji koridori i transportna infrastruktura Srbije, a to su Koridor 10 i Koridor 11 i auto-put Niš-Priština-Tirana-Drač – rekao je Poledica „Tanjugu“.

Prema njegovim rečima, pored transportne infrastrkture, puteva i železnice, uvrštene su i najvažnije rečne srpske luke na tu evropsku mapu, kao i aerodromi u Srbiji, ali i unutrašnji plovni putevi koji čine jedinstveni transportni sistem.

U širu, postojeću sveobuhvatnu mrežu EU i Zapadnog Balkana, na današnjem sastanku su uvršćeni i pravci koje je Srbija dodatno kandidovala.

Reč je o putu Novi Sad-Ruma, koji bi preko Šapca i Loznice povezao Koridor 10 i Koridor 5 u Bosni i Hercegovini i dve postojeće železnicke linije – pruzi Lapovo-Kraljevo, kojom će se uspostaviti direktna veza sa Koridorom 10 na severu i pruzi Niš-Doljevac-Priština, u cilju uspostavljanja veze izmedu Koridora 8 i Koridora 10.

- Uključivanje infrastrukture Srbije u evropsku transportnu mrežu otvara mogućnosti za zajedničke projekte, kao i nove opcije za finansiranje – rekao je Poledica.

Sastankom je predsedavala evropska komesarka za transport Violeta Bulc, a prisustvovao je i direktor Generalnog direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Žan-Erik Pake.

- Svi su dali jedinstvenu i snažnu poruku na današnjem sastanku da će pitanje transportne infrastrukture Zapadnog Balkana upotpuniti mrežu evropskih puteva i samim time uslediće i značajne investicije u našu transportnu infrasrtukturu  Zapadnog Balkana – rekao je Poledica.

On je dodao da će to biti potvrđeno na sastanku premijera koji će biti održan u avgustu u Beču.

- Ključni infrastrukturni objekti i projekti koje je Srbija predložila su prihvaćeni. Naš prioritet je ubrzana realizacija projekata i u tom smislu smo potpuno u skladu sa inicijativama koje pokreće EU kako bi podstakla i ubrzala ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana – naveo je Poledica.

Kako navodi, EU vidi sektor transporta kao pokretač razvoja regiona, jer bez transporta, ništa se ne pomera i zato je ovaj sektor važan za povezivanje unutar regiona, ali i za uključivanje u zajednicko tržište EU.

Poledica je dodao da je zajednički zakljucak da budući razvoj infrastrukture mora uzeti u obzir kvalitet i pouzdanost objekata, odnos troškova i efekata koju nova infrastruktura donosi, kao i doprinos povećanju bezbednosti u saobraćaju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;