IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

"Istočni luk" kroz članice EU, mimo Srbije

22.06.2015. | M. L. Janković | Novosti

Vest da Evropska unija pokušava da izgradi gasovod koji će isključivati Srbiju zapravo je projekat „Istočni luk“, koji je početkom meseca Slovačka predložila Rusiji. Ovaj gasovod deo je starog projekta koji se na engleskom zove „Istring“ (Eastring), a koji je sada na „reanimaciji“ usled mogućnosti da se gradi „Turski tok“. Planirana trasa ne uključuje nijednu zemlju koja nije članica EU, pa čak ni Grčku, koja je ovih dana „na aparatima“ i vodi pregovore oko ostanka u Uniji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Cevovod „Istočni luk“ zamišljen je tako da od Turske vodi direktno u Bugarsku, a zatim u Rumuniju, Mađarsku i Slovačku. Projekat je predložio slovački premijer Robert Fico, koji je boravio u Moskvi početkom juna i sastao se sa predsenik Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

- Rusija čeka ponudu da se pridruži projektu gasovoda „Istočni luk“, koji treba da bude povezan sa „Turskim tokom“ – rekao je uoči posete ministar energetike Aleksandr Novak. - Predloženo je od strane Slovačke, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa. Mi čekamo ponude, nismo još dobili ništa zvanično.

Slovačka je tražila alternative puteva gasa zato što će, ukoliko nova trasa ne bude išla kroz njenu zemlju, izgubiti značajna sredstva od taksi koje sada naplaćuje od gasovoda preko Ukrajine.

Poruka Unije da novi gasovod može da prođe samo kroz zemlje koje su trenutno članice EU, u Srbiji je otvorila bojazan – da li mi kao kandidat uopšte možemo da se nadamo članstvu u bliskoj budućnosti.

- Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka – kaže Vojislav Vuletić iz „Udruženja za gas“. - To što EU želi da gasovod prolazi samo kroz zemlje koje su već u Uniji, Srbiju i Makedoniju može da ostavi bez gasa. Takođe, ako se dogovore sa Rusijim da izostave Grčku, i to je pokazatelj da za „loše zemlje“ nema energenta.

Pitanje je kako će Rusija reagovati na predlog Unije da trasu pomeri oko 500 kilometara dalje prema Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, a ne ka Grčkoj, Srbiji i Makedoniji.

Paraf sa Grčkom

Ruski i grčki ministri finansija Aleksandar Novak i Panajotis Lafazanis potpisali su memorandum o gradnji produžetaka gasovoda „Turski tok“. Kako prenose mediji, Rusija će platiti gradnju toka, a novac će joj Grčka kasnije vratiti.

- Naš današnji sastanak je istorijski. Memorandum je izraz spremnosti obe strane da se realizuje gradnja južnog pravca gasovoda – rekao je Lafazanis.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;