Počela zamena tri dimnjaka toplane "Novi Beograd", starih 50 godina

19.06.2015. | Marija Nikolić |

U okviru svog redovnog godišnjeg remonta „Beogradske elektrane“ su započele zamenu tri dimnjaka u toplani „Novi Beograd“, koji su stari koliko i toplana – 50 godina.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pored toga što je ova investicija velika i iznosi 116 miliona dinara, zamena tri dotrajala dimnjaka novobeogradskih vrelovodnih kotlova je veoma zahtevna. Zbog toga je angažovana automatska dizalica nosivosti 600 tona, visine 120 metara, jedina u Srbiji sa takvim tehničkim karakteristikama.

Naime, tokom poluvekovnog rada kotlova toplane „Novi Beograd“ produkti sagorevanja i izduvni gasovi iz tri kotla, koji rade koristeći mazut, vremenom su oštećivali unutrašnju strukturu dimnjaka. Dalja eksploatacija, bez zamene, predstavljala bi opasnost za stabilnost njihove konstrukcije, a time i po bezbednost zaposlenih i imovine preduzeća, kao i po ekološku bezbednost Beograđana.

Iz tih razloga, stručnjaci „Beogradskih elektrana“ i Mašinskog fakulteta u Beogradu izradili su studiju-projekat zamene tri dimnjaka. Novi dimnjaci imaće istu visinu kao i prethodni – 80 metara.

Za razliku od prethodnih, novi će, osim spoljašnjih stepenica, imati i unutrašnje koje će služiti za pregled dimnjaka. Zatim, na svakih šest metara nalaziće se platforma – odmorište, dok će srednja platforma u odnosu na ostale biti proširena radi neometanog merenja uzoraka produkata sagorevanja i dimnih gasova s ciljem njihovog smanjenja.

Izolacija novih dimnjaka ne samo što će biti drugačijeg izgleda i unapređenog dizajna, već, što je važnije, biće kvalitetnija i savremenija.

Inače, pripreme za zamenu dimnjaka počele su još u aprilu, pred kraj grejne sezone 2014/15. godine, a u saradnji sa izvođačem radova „Feromont inženjeringom“.

Prva faza radova podrazumevala je pripremu terena za dopremanje delova automatske dizalice i njenu montažu. Druga faza, odnosno tok zamene tri dimnjaka, biće realizovana narednih meseci remontnog perioda, jer je obim radova prilično zahtevan.

Demontaža svakog pojedinačnog dimnjaka vršiće se u dve etape. Prvo će biti isečen gornji deo visine dimnjaka od 29 metara i spušten na tlo, i to verikalno, da bi drugom dizalicom bio spušten u horizontalni položaj na tlo.

Preostali, donji deo dimnjaka, biće isečen u delu veze sa pripadajućim kotlom. Sam kotao ima visinu od 36 metara što se mora uzeti u obzir da bi se imala kompletna slika delikatnosti procesa skidanja starog dimnjaka, odnosno postavljanja novog.

Doprinos u zaštiti životne sredine

Izvršenjem ove investicije, koja je jedna od brojnih planiranih u 2015. godini, „Beogradske elektrane“ daju sugrađanima doprinos i u zaštiti životne sredine.Ukupna planirana ulaganja „Beogradskih elektrana“ u investiciono i tekuće održavanje sistema daljinskog grejanja Beograda u 2015. godini iznose oko milijardu i 600 miliona dinara.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...