IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novobeogradski Blok 11: Spremne dve kule i šoping centar

15.06.2015. | I. Preković | Novosti

Kule visoke 140 metara, hotel, poslovni i stambeni objekat, ali i još jedan tržni centar u prestonici, deo su planiranog projekta za prostor na kojem se trenutno nalazi hotel „Jugoslavija“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Od pre nekoliko dana na javni uvid stigao je nacrt detaljne regulacije novobeogradskog Bloka 11, između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i produžetka Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, a sve to kao priprema za potpuno novo lice „Juge“. Uz njegovu rekonstrukciju, u planu su kule od 33 sprata, ali i novi šoping centar umesto uništenog aneksa još tokom bombardovanja.

Od najvećeg i najmodernijeg hotela u SFRJ sa kapacitetom od 1.100 ležajeva, sada su u upotrebi samo banket sala, restorani u prizemlju i pojedine kancelarije, što je i dovoljan razlog da se još jednom otvore svečano vrata za goste, kao davne 1969. godine. Ipak, nakon rekonstrukcije, pod okriljem franšize „Kempinski“.

Po nacrtu, grčki investitor „QS Investment“ kompleksu će moći da pridoda još dve kule od 140 metara, čiji je „prethodnica“ od 147 metara naišla na neodobravanje. Severna višespratnica, u produžetku Goce Delčeva, biće poslovni objekat, a nasuprot njoj biće smešteni stanovi i apartmani, ali kao hotelski smeštaj.

Dok će „Jugoslavija“ i „Grand kasino“ moći samo da osveže izgled u postojećoj kvadraturi, za uništen deo između oba aneksa tokom bombardovanja predviđena je potpuna promena – tržni centar od tri sprata. U produžetku zgrade hotela „Jugoslavija“ moći će da se napravi još jedan poslovni objekat iste spratnosti.

Širi se bulevar

Urbanisti nisu zaboravili ni saobraćajnu infrastrukutru, pa će Bulevar Nikole Tesle biti proširen za dve trake kod raskrsnica sa Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, za desna skretanja ka kompleksu. Takođe, pored postojeće crpne kanalizacione stanice „Ušće“, moraće da se izgradi još jedna.

Pešački koridor i dečiji vrtić

U okviru celog budućeg kompleksa, u planu je i dečji vrtić sa kapacitetom za 80 mališana i pešački koridor koji će deliti novi kvart od zelene površine uz dunavski kej. Parkiranje će biti omogućeno u nadzemnim i višeetažnim podzemnim garažama.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;