"Delta Real Estate" ruši Leskovački sajam

03.06.2015. | Milan Momčilović | Politika

Privredno društvo „Leskovački sajam“, koje posluje u okviru kompanije „Delta Real Estate“ iz porodice „Delta holdinga“, predstavilo je rukovodstvu Leskovca idejni projekat za uređenje leskovačkog sajmišta. Prema projektu, čuveni okrugli paviljon biće srušen, a na tom mestu biće izgrađena stambena zgrada sa 260 stanova, hotel sa 65 ležajeva, podzemna garaža i parking. Projekat vredi 18,6 miliona evra i, kako je rečeno, predviđa se otvaranje 280 novih radnih mesta i upošljavanje hiljadu građevinaca koji će raditi na njegovoj realizaciji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je objašnjeno, ovo rešenje bazirano je na analizi potencijala ove lokacije u centru grada i ono je najpovoljnije, jer je za obnovu ruiniranog okruglog paviljona potrebno oko milion i po evra. Pored toga, malo je verovatno da bi on mogao da zadrži namenu izložbenog prostora.

Sajam je privatizovan 2007. godine, kada je većinski vlasnik sa 70 procenata kapitala postala beogradska kompanija „Delta Maxi“. Sajam ima pet hala na površini od osam hiljada kvadratnih metara, od kojih je najveći okrugli paviljon sa četiri hiljade kvadrata, kao i petnaest hektara građevinskog zemljišta koje je u državnoj svojini. Paviljoni su ruinirani, jer godinama nije ništa ulagano, a u najgorem stanju je okrugli paviljon koji je zbog oblika krova dobio naziv „šajkača“. Prepoznatljiv motiv sa leskovačkih razglednica i sajamskih kataloga podignut je 1961. godine i ima jedinstvenu arhitekturu. Izgrađen je od napregnutog betona, a krovna konstrukcija je na sajlama. Arhitekta Den Larison, čija je majka Svetlana rođena Leskovčanka, izjavio da okrugli paviljon predstavlja jedinstveni arhitektonski i građevinski objekat i da sličan postoji, samo manji, u Americi. Dodao je da ga profesori pokazuju studentima kao primer vrhunskog majstorstva.

Po rečima Sandre Borđoški iz kompanije „Delta Real Estate“, nema načina da se okrugli paviljon sačuva, jer, da bi se stavio u namenu i bio bezbedan potrebno je uložiti 1,5 miliona evra. Ta investicija ne bi bila isplativa, jer jer je paviljon projektovan samo za izložbenu namenu i ne može da se pretvori u komercijalni ili stambeni prostor.

Leskovčani ne gledaju blagonaklono na rušenje ovog gradskog simbola i burno su reagovali na društvenim mrežama. Još pred aukciju 2007. godine, stav tadašnjih funkcionera i urbanista bio je da se okrugli paviljon izuzme iz prodaje i da mu grad eventualno odredi drugu namenu. I aktuelno rukovodstvo grada reagovalo je kada je krajem prošle godine nagovešteno rušenje, a gradonačelnik Goran Cvetanović je izjavio da će razgovarati sa vlasnikom o eventualnom povratku okruglog paviljona gradu. Otkada je namera o rušenju i zvanično obelodanjena, gradski oci se ne izjašnjavaju.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...