INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Starina u novom ruhu

01.06.2015. | V. Kadić | Novosti

Odavno je utihnuo topot kopita konja na kojima su stari Rimljani prelazili most na reci Moštanici nadomak Nikšića i išli dalje ka Hercegovini i Konavlima. Ovih dana tišinu lepog kraja „remeti“ oštri zvuk dleta iz ruku vrednih neimara koji pokušavaju da ovu malu ćupriju, starinu od 18 vekova, spasu od propadanja i udenu u novo, lepše ruho.

A bila bi šteta i sramota Crne Gore da se to ne učini, jer se radi o jednom od najznačajnijih spomenika kulture.

Uzdrmali su ga svojevremeno partizani kada su pod vezom dinamita oštetili dva zapadna volata, ne bi li sprečili Italijane da pređu na njihovu obalu. Iako vidno okrnjen, preživeo je rat, ali je propadanje usledilo u mirnodopsko vreme.

Gotovo u poslednji čas država je dala „infuziju“ ćupriji, a počeli su konzervatorski radovi vredni oko 70.000 evra, koje izvode eksperti „Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore“ uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave u Nikšiću.

- Ovo nije nimalo lak posao, jer gotovo svaki centimetar se mora konzervatorski uraditi. Most je bio prilično zapušten i zaboravljen, ali ga je njegova snaga u temeljima držala u životu – kazao je novinarima konzervator savetnik Božidar Jovićević, inače rukovodilac na projektu rekonstrukcije.

U prvoj fazi obnove ove dragocenosti biće urađena ograda (40 metara) i gazne površine, posle čega dolazi konzervatorski tretman na bazama i lukovima.

Hroničari su zabeležili da je Rimski most prvi put oštećen još u srednjem veku, a potom 1941. godine. Njegova poslednja reknstrukcija urađena je daleke 1957. godine, kada je dobio novu kaldrmu i nisku kamenu ogradu, i posle toga ništa!

Ovog puta poduhvat je veći i planirano je da radovi na mostu budu urađeni za četiri meseca.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;