INFONET-468X60-BANNER

U narednih 15 dana protokol za auto-put Niš-Priština-Drač

01.06.2015. | Tanjug

- Premijeri Srbije i Albanije će u narednih 15-ak dana potpisati protokol za realizaciju projekta auto-puta, a preliminarne procene pokazale su da će ceo projekat izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač koštati blizu milijardu evra – izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nije ovo prvi put da se razgovara o ovim projektima, Srbija i Albanija već šest meseci rade na tome i pripremamo te projekte koje će dva premijera predstaviti u Beču u avgustu – izjavila je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da je najvažniji korak bio da se krene sa time.

- Najvažniji je prvi korak, da se uopšte krene, a Srbija i Albanija posle dugo vremena raznoraznih odnosa koje su imale danas razgovaraju o projektima, o ekonomiji što je veoma važno – naglasila je Mihajlović.

Navela je i da što se tiče kompletnog puta preliminarne procene govore da je potrebno blizu milijardu evra novca da bi posao bio gotov, ali da će se o tome razgovarati kada bude završena studija.

- U pitanju je zajedništvo celog regiona i politicka stabilnost bez koje ne možemo da pricamo o ekonomskoj stabilnosti. Ovaj auto-put je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka – navela je ministarka.

Mihajlović je navela da su pripremljeni i tzv. pasoši projekata, a da će se kada premijeri predstave projekte razgovarati o načinima izgradnje i finansiranju. Objasnila je da postoji deo puta koji mora da se rekonstruiše i da se izgradi i da ce o tome razgovarati kad bude gotova studija.

Upitana za prugu Priština-Tirana Mihajlović je rekla da će se o tome još razgovarati i videti koja je to pruga koja je najisplativija i najefikasnija i  koja povezuje ceo region.

- Razgovara se o tome sa zemljama EU, ali pre svega govorimo u auto-putu. O prugama ćemo tek razgovarati – kazala je ona.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;