SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U narednih 15 dana protokol za auto-put Niš-Priština-Drač

01.06.2015. | Tanjug

- Premijeri Srbije i Albanije će u narednih 15-ak dana potpisati protokol za realizaciju projekta auto-puta, a preliminarne procene pokazale su da će ceo projekat izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač koštati blizu milijardu evra – izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nije ovo prvi put da se razgovara o ovim projektima, Srbija i Albanija već šest meseci rade na tome i pripremamo te projekte koje će dva premijera predstaviti u Beču u avgustu – izjavila je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da je najvažniji korak bio da se krene sa time.

- Najvažniji je prvi korak, da se uopšte krene, a Srbija i Albanija posle dugo vremena raznoraznih odnosa koje su imale danas razgovaraju o projektima, o ekonomiji što je veoma važno – naglasila je Mihajlović.

Navela je i da što se tiče kompletnog puta preliminarne procene govore da je potrebno blizu milijardu evra novca da bi posao bio gotov, ali da će se o tome razgovarati kada bude završena studija.

- U pitanju je zajedništvo celog regiona i politicka stabilnost bez koje ne možemo da pricamo o ekonomskoj stabilnosti. Ovaj auto-put je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka – navela je ministarka.

Mihajlović je navela da su pripremljeni i tzv. pasoši projekata, a da će se kada premijeri predstave projekte razgovarati o načinima izgradnje i finansiranju. Objasnila je da postoji deo puta koji mora da se rekonstruiše i da se izgradi i da ce o tome razgovarati kad bude gotova studija.

Upitana za prugu Priština-Tirana Mihajlović je rekla da će se o tome još razgovarati i videti koja je to pruga koja je najisplativija i najefikasnija i  koja povezuje ceo region.

- Razgovara se o tome sa zemljama EU, ali pre svega govorimo u auto-putu. O prugama ćemo tek razgovarati – kazala je ona.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;