INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: EU će finansirati projekte Srbije i Albanije

27.05.2015. | Tanjug

- Već tokom ove godine možemo očekivati da Evropska unija finansijski podrži zajedničke infrastrukturne projekte Albanije i Srbije – izjavila je za „Danas“ Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, uoči posete premijera Srbije Tirani.

Najavljujući teme koje će se naći na stolu u razgovorima sa najvišim zvaničnicima Albanije, Mihajlovićeva ističe da će osim poruka o dobroj saradnji i stabilnosti u regionu, u fokusu biti infrastrukturni projekti koji bi trebalo da povežu Srbiju i Albaniju.

- Protokol posete koji smo dobili od domaćina predviđa sastanke na najvišem državnom nivou. Srpska delegacija sastaće se sa premijerom, ministrima i sa gradonačelnikom Tirane. Teme će biti, pre svega, dobra saradnja i stabilnost u regionu – rekla je potpredsednica vlade.

Ona je istakla da će se, međutim, razgovarati i o velikim infrastrukturnim projektima, među kojima je izgradnja puta Niš-Priština-Tirana sa ciljem izlaska ovog pravca na luku, izgradnja Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim „Plavim koridorom“, te rekonstrukcija pruge Beograd-Bar i njeno povezivanje sa albanskim lukama.

Mihajlovićeva napominje da se već ove godine može očekivati da EU odobri sredstva za finansiranje tih projekata.

Ona naglašava da realizacija planiranih infrastrukturnih srpsko-albanskih projekata o kojima će se u Tirani razgovarati nije na dugom štapu i da je postala deo strategije razvoja transevropske saobraćajne mreže koju sprovodi EU.

- To znači da je EU stavila to u svoju mrežu i da će raditi finansijsku studija i razmatrati modele izgradnje. EU na ovome već radi i očekujem konačan odgovor i zaključke tokom ove godine – istakla je Zorana Mihajlović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;