Završetak biciklističke staze od Zrenjanina do Temišvara

19.05.2015. | M. P. | Danas

Zrenjanin se priprema za proširenje biciklističkih staza u gradu i okolini, najavljeno je na promociji biciklističke staze Zrenjanin-Temišvar proteklog vikenda kada je u organizaciji lokalne samouprave i Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj „Banat“ organizovana biciklistička tura do obližnjeg Kleka. Na čelu kolone od 50 biciklista bio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Povezivanje sa susedima iz Rumunije nama je značajno, a ovo je izuzetno dobar projekat na kome Zrenjanin neće stati. Radimo projekat biciklističke staze u Miletićevoj ulici, počećemo izgradnju duge biciklističke staze kroz Mužlju i pokušaćemo, na različite načine da povežemo te staze. Naši biciklisti i naši brojni sugrađani koji voze bicikle, siguran sam, biće veoma zadovoljni – naveo je Janjić.

Biciklistička staza uz kanal Begej treba da poveže Zrenjanin i Temišvar, u dužini od 75 kilometara. To je projekat prekogranične saradnje, koji se finansira iz sredstava EU i preostalo je da Zrenjanin završi svoj deo puta do granice. Iz IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, obezbeđeno je oko 2 miliona evra za izgradnju staze u Rumuniji i izradu Studije izvodljivosti za srpski deo staze, a za kompletan završetak projekta procenjena vrednost je oko 2,2 miliona evra, navode u regionalnom centru za razvoj Banata.

- Rumunska strana je uspela da izgradi deo staze od Temišvara do državne granice u dužini od 35 kilometara. Grad Zrenjanin je, kroz isti projekat, uradio Studiju izvodljivosti i ono što nas očekuje u narednom pozivu prekogranične saradnje je da obezbedimo sredstva za izgradnju preostalog dela staze, od Kleka do državne granice. U međuvremenu je završen deo od Zrenjanina do Kleka, a kada sve bude završeno, uz instalaciju odgovarajućeg graničnog prelaza, biciklisti će moći nesmetano da voze od Zrenjanina do Temišvara i to će biti jedna od najdužih biciklističkih staza koja povezuje dva grada – kaže Branislav Milosav, rukovodilac Sektora za razvoj privrede RCR „Banat“.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...