INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova stare i gradnja nove bolnice – rešenje za Tiršovu

30.04.2015. | D. D. K. – D. M. | Politika

Posle nedavnog obrušavanja fasade zgrade Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, uprava bolnice tvrdi da dokumentacija o obnovi zdanja ne postoji u njihovoj arhivi, niti je postajala. Tako je javnost ostala uskraćena za odgovore ko je pre 13 godina, kada je poslednji put renovirana spoljašnjost zgrade donacijom „Karić fondacije” od 15 miliona dinara, bio izvođač radova, a koja firma je kontrolisala da li se rekonstrukcija obavlja u skladu sa projektom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- „Karić fondacija” donirala je renoviranje dela fasade koja se urušila. Prema informacijama koje imam, sama fondacija je organizovala izvođače. Dakle, na klinici ne postoji dokumentacija o tome – tvrdi profesor dr Zoran Radojičić, direktor. Na pitanje zašto je nema, kaže, nažalost, nema ni odgovor.

- Podneo sam zahtev za vanredni tehnički pregled zgrade i dokumentacije, tako da ću tek posle tog pregleda reći da li su prethodne rekonstrukcije pokrivene adekvatnim papirima. Jedino mogu da tvrdim da od kada sam ja na ovoj poziciji insistiram na poštovanju procedure i potpunoj dokumentaciji – kaže dr Radojičić.

Njegov prethodnik profesor dr Zoran Krstić, u vreme čijeg mandata je sporna fasada obnovljena, takođe je potvrdio da je popravka bila donacija u radovima „Karić fondacije”, kao i da je ona poklonila projekat i vodila nadzor.

A to što ova fondacija poriče tvrdnje da su oni izradili projekat, birali izvođača i nadzor, i ističe da su samo dali novac za fasadu, dodatno pojačava sumnje da posao nije obavljen kako treba. Ono što dodatno komplikuje misteriju jeste činjenica da u upravi bolnice i Ministarstvu zdravlja nema traga o tome ko su bili izvođači i nadzorni organ. Dr Radojičić kaže da je važno da ljudi koji nisu dobro obavili svoj posao preuzmu odgovornost, ali bolnica se tužbama neće baviti. Predlaže da se izgradi nova zgrada, a postojeća rekonstruiše.

- Cilj nam je da na parkingu klinike, koji je u našem vlasništvu, izgradimo što ekonomičniju zgradu, novo krilo bolnice koje bi bilo povezano sa starom zgradom. Takvo rešenje primenile su mnoge klinike u svetu. Važno je da se sačuva tradicija koju naša zgrada kao zaštićeni spomenik kulture ima, ali i pokrene nešto novo, moderno. Novi objekat biće prilagođen savremenim tehnologijama, a stara zgrada adaptirana i rasterećena. Ovakvo rešenje će nam omogućiti da se dalje razvijamo i rastemo kao vodeća zdravstvena ustanova u zemlji i regionu, što je u najboljem interesu naših najmlađih sugrađana – ističe Radojičić.

Idejnih rešenja za rekonstrukciju klinike, kaže on, ima više i treba proveriti koje je najpovoljnije.

- Novca za takve poduhvate kao klinika nemamo. Renoviranje postojeće bolnice je neophodno. Verujemo u solidarnost i koristimo ovu priliku da pozovemo solidarne ljude u našem društvu i privredi da se uključe kako bismo klinici u Tiršovoj dali novi izgled i time pružili najbolju zdravstvenu negu našim mališanima – naglašava Radojičić.

Jedan idejni projekat izradila je firma CEP pre dve godine. Direktor te firme Vuk Đurović, koji je u vreme obnove fasade bio gradski sekretar za urbanizam, kaže da bi prema tom rešenju za novi objekat na četiri sprata sa 300 bolničkih postelja i dva podzemna nivoa garaža, ukupno 20.500 kvadratnih metara, prema preliminarnim procenama bilo potrebno između 25 i 30 miliona evra. A rekonstrukcija postojećih 9.000 kvadrata procenjena je na oko 6,5 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;