Za „Turski tok“ Grčkoj avans 3 milijardi evra

28.04.2015. | B-92

Grčka može da dobije do 3 milijarde evra kao ruski avans u slučaju da zaključi sporazum o izgradnji tranzitnog gasovoda preko svoje teritorije za isporuku gasa.

Prema rečima grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, kao rezultat realizacije projekta „Turski tok“, na teritoriji Grčke će biti izgrađeno evropsko energetsko čvorište, što će sniziti cenu energije za Grčku. Pri tome Atina smatra da je uslov izgradnje gasovoda usklađenost sa svim zahtevima evropskog zakonodavstva.

Ranije su nemački mediji objavili da će, u okviru ugovora s Moskvom o „Turskom toku“, Atina dobiti avans do pet milijardi evra. Međutim, pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je to demantovao.

Rusija i Grčka razmatraju izgradnju grčkog kraka „Turskog toka“. Projekat, kako su najavili predstavnici ruske strane, može da realizuje rusko-evropski konzorcijum u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

„Gasprom“ namerava da preko teritorije Grčke transportuje 47 milijardi kubnih metara gasa. Direktor ruske kompanije Aleksej Miler je ranije procenio troškove Atine za izgradnju svog dela cevovoda na dve milijarde evra.

„Turski tok“ trebalo bi da zameni „Južni tok“, čija izgradnja je zamrznuta krajem 2014. godine. Projekat „Turski tok“ je za Rusiju jedan od prioritetnih jer tranzitni ugovor s Ukrajinom o isporuci ruskog gasa Evropi preko njene teritorije neće biti obnovljen posle 2019. godine.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...