INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi korak ka auto-putu Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

22.04.2015. | U. Vukić | Nezavisne Novine

JP „Autoputevi RS“ potpisaće sa kineskom kompanijom „China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group“ memorandum o razumevanju koji podrazumeva saradnju na izradi projektne dokumentacije za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ovaj putni pravac deo je Prostornog plana RS, a njegova dužina je 80 kilometara, s tim da prva faza podrazumeva auto-put Banjaluka-Prijedor dužine 50 kilometara. Pored ovoga, kako kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, planirana je i izgradnja brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice i dalje do Donje Gradine.

Kada je u pitanju put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, JP „Autoputevi RS“ predvidelo je izradu planske i studijske dokumentacije iz vlastitih sredstava, međutim u međuvremenu se pojavila zainteresovana kineska kompanija.

- Učešćem kineskog partnera u izradi planske i studijske dokumentacije za navedeni putni pravac stvara se mogućnost rezervisanja povoljnih kreditnih sredstava kod kineskih banaka, bilo da se izgradnja finansira kroz klasični kreditni aranžman ili kroz javno-privatno partnerstvo – kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Inače, JP „Autoputevi RS“ već ima potpisane memorandume sa kineskim kompanijama, a poslednji potpisani je onaj od 4. decembra 2014. godine koji se odnosi na projektovanje i izgradnju auto-puta Banjaluka-Mliništa, deonice od Glamočana do Puta AVNOJ-a u dužini od 62 kilometra. Vrednost ovog projekta je oko 600 miliona evra.

Takođe, kineska kompanija „China road and bridge corporation“, potpisala je sa JP „Autoputevi RS“ memorandum o realizaciji projekta auto-puta Brčko-Bijeljina u dužini od 31 kilometar, čija je procijenjena vrijednost oko 250 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;