Pirot: Rekonstrukcija delova bedema i kule rimskog Turesa (video)

17.04.2015. | Tanjug

Otkrića na arheološkom lokalitetu na Kaleu u centru Pirota kod srednjovekovne tvrđave Momčilov grad prevazišla su sva očekivanja arheologa, pa će, kako je rečeno „Tanjugu“, delovi bedema i jedna kula utvrđenja rimskog Turesa biti delimično rekonsturisani, nakon čega će postati dostupni javnosti.

Direktorke „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ iz Niša Elene Vasić Petrović precizirala je da su u sklopu rekonstrukcije parka kod Kalea, u centru Pirota, arheolozi pre par meseci otkopali delove bedema i dve kule nekadašnjeg rimskog Turesa, koji su bili ucrtani u mape iz pedesetih godina prošlog veka kada su bili otkriveni ali su ubrzo zatrpani i čekali neka bolja vremena kako bi bili prezentovani.

Ipak, tokom iskopavanja arheolozi su utvrdili da je Tures u doba Rimljana bio daleko značajnija tačka na mapi nekadašnje moćne rimske imperije, nego što se to pretpostavljalo na osnovu do sada dostupnih informacija.

Direktorka „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ iz Niša, koji je nadležan i pirotski kraj, kazala je da će bedem i jedna kula biti delimično rekonstruisani.

- Moram da priznam da je ovo što je sada otkriveno premašilo sva naša očekivanja jer crteži koje smo posedovali zapravo nisu sagledavali realnu sliku već su nalazi još značajniji nego što se pretpostavljalo – kazala je Vasić Petgrović.

Ona je ukazala da sa kolegama urbanistima i arhitektama od samog početka radova na ovom projektu imali smo ideju da sve na kraju prezentujemo u novoj parkovskoj površini.

- Otkrića koja sada imamo, a to su mnogo veće dimenzije bedema i dve kule od kojih je jedna jako dobro očuvana govore u prilog tome, tako da je dogovor da se bedem i jedna kula prezentuju u okviru onoga što će biti buduća parkovska površina tako što će se rekonstruisati delovi bedema kako bi se našli iznad nivoa zelenih površina. Naravno, biće postavljena i info tabla koja će govoriti o ovom delu Pirota, ali i pirotskoj tvrđavi, koja je sastavni deo svega ovoga – navodi Vasić Petrović.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...