INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subotica: Počela izgradnja magistralnog vodovoda

14.04.2015. | RTV

U Subotici su počeli radovi na izgradnji prve faze Centralnog magistralnog vodovoda, čime je otpočela realizacija Ugovora između Grada Subotice i „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD) za unapređenje voda vrednog ukupno 25 miliona evra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je „Tanjugu“ rekao Goran Mijatović, rukovodilac Radne jedinice za realizaciju projekta, kompletna dužina magistralnog vodovoda biće oko tri kilometra i imaće dve deonice.

Prva deonica biće dužine 2,6 kilometara – od bazena u Dudovoj Šumi, preko Aleje Maršala Tita, trga Jakaba i Komora, ulice Petefi Šandora, trga Žrtava fašizma, ulice Matka Vukovića, do ulice Matije Gupca.

Druga deonica će ići kroz centar grada – od Franjevačke crkve, preko strogog centra ispred Pozorišta, ulicom Braće Radić, do ulice Maksima Gorkog, iza koje će biti izvršeno spajanje na postojeći magistralni cevovod.

- Centralni magistralni vodovod je izuzetno značajan projekat koji će dosta poboljšati uslove u distributivnom sistemu vodovodne mreže Subotice – rekao je Mijatović.

On je napomenuo da je poduhvat deo aranžmana grada i EBRD banke koji podrazumeva kredit kod te banke i donaciju koju je obezbedila EBRD preko Balkanskog fonda.

Aranžman, prema njegovim rečima, podrazumeva izgradnju pet linijskih objekata u tri sekcije.

Prva sekcija predstavlja izgradnju Kolektora 2, Kolektora 7 i Centralnog magistranog vodovoda, druga sekcija izgradnju vodovoda u Lošinjskoj ulici i poveznog kraka, dok je za treću sekciju – izgradnju nove fabrike vode "Vodozahvat 2" – u pripremi tenderska dokumentacija, a realizacija se očekuje u narednoj godini.

- Predviđeno vreme izgradnje za fabriku vode jeste oko dve godine i mi bi krajem 2017. godine trebalo da završimo sa svim projektima koji se prema ugovoru između grada i EBRD-a trebaju finansirati iz zajma i iz donacije – rekao je Mijatović.

Kao mnogo teži deo, koji nije uređen dokumentacijom i ugovorom, prema njegovim rečima, jeste obaveza grada Subotica obezbedi sredstva za realizaciju sekundarne mreže za sliv Kolektora 2 i 7, povez Subotica-Palić i slično.

- Taj deo je jako sveobuhvatan i u narednom periodu Grad Subotica i „Vodovod“ treba da iznađu najbolje rešenje da se obezbede sredstva – dodao je Mijatović.

On podseća da je ukupna vrednost ugovora sa EBRD bankom 25 miliona evra, od čega se 11 miliona evra odnosi na zajam, nešto preko dva miliona evra predstavlja donaciju, a oko 11,5 miliona evra treba da obezbedi lokalna samouprava iz svih mogućih domaćih izvora koji joj stoje na raspolaganju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;