INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd na vodi diže učešće građevine u BDP-u

14.04.2015. | Tanjug

Projekat „Beograd na vodi“ će povećati udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu zemlje na više od sedam odsto do 2017. godine, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Učešće građevinske industrije u BDP-u trenutno iznosi četiri odsto, a projektovani cilj Ministarstva građevinarstva je da se taj procenat poveća na sedam odsto do 2017. godine – rekla je Damnjanović „Tanjugu“ dodajući da će taj cilj biti premašen zahvaljujući gradnji „Beograda na vodi“.

Ona je podsetila da je vrednost tog projekta oko tri i po milijarde evra, kao i da građvinska industrija ima multiplikativan efekat na ostale privredne delatnosti.

- Smatramo da Srbija ima šansu da udeo grajdevine značajno poveća realizacijom samo ovog jednog projekta – istakla je državna sekretarka.

Ona je kazala da su neke domaće firme već uključene u projekat „Beograd na vodi“, poput „Mašinoprojekta“, „Saobraćajnog instituta CIP“, Instituta „Jaroslav Černi“, firme „Mace“ i druge. Damnjanović je dodala da je samo na rekonstrukciji i adaptaciji „Beogradske zadruge“ u Karađorđevoj ulici radilo 13 domaćih firmi.

Kako su najavile gradske vlasti, prva faza gradnje stambeno-poslovnog kompleksa „Beograda na vodi“, takozvanom Savskom amfiteatru, će početi krajem avgusta ili u septembru, čim se završi proces eksproprijacije zemljišta na tom području, kao i da bi tri i po milijarde evra trebalo da uđe u Srbiju.

„Beogad na vodi“ je trenutno najveći investicioni projekat u ovom delu Evrope, a prva faza predviđa sukcesivnu gradnju hotela, velike kule i tržnog centar i biće završena za četiri godine. Početak izgradnje dve stambene kule planiran je na leto ove godine, a gradnja kule Beograd, tržnog centra i hotela će početi tokom leta 2016.

Stanica „Beograd centar“ u „Prokupu“ biće glavna železnička stanica i do kraja 2018. bi mogao da se završi proces izmeštanja sadašnje glavne železničke stanice iz centra grada, čime bi se potpuno otvorio Savski amfiteatar.

Druga faza gradnje „Beograda na vodi“ se očekuje tokom 2019. godine, a nova autobuska stanica će se graditi sledehe godine u novobeogradskom bloku 42.

U toku je izrada projekata za nekoliko zgrada, a već je završen projekat za dve stambene kule.

Na oko 177 hektara, gde će se nalaziti „Beograd na vodi“, trebalo bi da bude izgrađeno milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadrata poslovnog i komercijalnog prostora i više od 62.000 kvadrata javnih ustanova, kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene ustavove i 242.000 kvadrata zelenih površina.

Očekuje se da će u novoizgrađenim objektima biti zaposleno više od 13.000 radnika i da će na tom prostoru stanovati oko 17.000 ljudi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;