INFONET-468X60-BANNER

Cvetni trg – cvetna pijaca

30.03.2015. | D. Mučibabić | Politika

Skulptura Borislava Pekića u sedećem položaju, ostave za cveće u suterenu do kojih će se probijati dnevna svetlost, preuređena fasada „Maksi“ supermarketa sa nadstrešnicom, novine su predviđene na Cvetnom trgu. Oko 2.000 kvadrata između Njegoševe i Ulice kralja Milana trebalo bi da bude preuređeno prema idejama koje su ovenčane prvom nagradom na arhitektonskom konkursu pre 15 godina, ali nikada nisu ostvarene. Na inicijativu gradskog urbaniste, autorskom timu u sastavu: arhitekta Ksenija Bulatović, Igor Čubri, Jelena Čubri i Biljana Mihajlović, poveren je zadatak da pobedničko idejno rešenje prilagode tako da Cvetni trg bude doteran bez velikih građevinskih intervencija. Praktično, zadržano je samo parterno uređenje trga.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Predviđeno je sređivanje prostora ispod trga, gde su smešteni javni toaleti i ostave za cveće. One će imati prirodno osvetljenje i vizuru preko četiri staklena kubusa na trgu. U jednoj od tih kućica biće lift-platforma za snabdevanje cvećara u suterenu. Za potrebe promocija, izložbi i drugih manifestacija, cveće će se iznositi natrg i to će postati cvetna pijaca – objašnjava Ksenija Bulatović, arhitekta i autor idejnog rešenja.

Postojeće bašte kafića u Njegoševoj ulici biće zadržane, ali će njihove gazde morati da vode računa da boju i veličinu tende usklade i imaće još jedan uslov. Bašte više neće moći da budu zastakljene i zatvorene. Stepenište će poslužiti za odmor i sužavaće se prema Ulici kralja Milana, a postojeća stabla biće sačuvana.

Sve ove zamisli trebalo bi da budu vidljive na Cvetnom trgu do kraja godine, veruje Milutin Folić, gradski urbanista. Izuzetak je, kaže on, preuređenje suterena koje zavisi od toga koliko će biti novca za ulepšavanje trga. Prema preliminarnim proračunima, za taj posao potrebno je 400.000 evra. Ako sponzori na koje grad računa, ali još ne želi da otkriva njihova imena, odreše kesu i podzemni prostor biće obnovljen ove godine.

- Pregovaramo sa sponzorom da pokloni deo novca za sređivanje Cvetnog trga, a deo će biti finansiran iz budžeta. Taj sada zapušteni prostor jedan je od najznačajnih trgova u gradu i naša ideja je da ga pretvorimo u mesto okupljanja – ističe Folić.

Reciklirani projekti

Osim prvonagrađenog idejnog rešenja za uređenje Cvetnog trga, još jedan projekat, Terazijska terasa, koji je takođe osvojio najviše glasova žirija pre osam godina u „recikliranoj“ verziji trebalo bi da posluži za ulepšavanje tog javnog gradskog prostora. Da li su to presedani ili je takva praksa uobičajena?

- Investitor koji raspisuje konkurs, a u ovim primerima to je grad, kada otkupi radove sa javnog nadmetanja, ima pravo da izabere ono koje mu odgovara i realizuje ga. U svakom slučaju, bolje je uzeti rešenja sa konkursa i prilagoditi ih nego kroz javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije (projekta) izabrati projektanta na osnovu najniže ponuđene cene – objašnjava Vesna Cagić Milošević, predsednica „Društva arhitekata Beograda“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;