INFONET-468X60-BANNER

Stojanović: Koridori i Putevi imaju obavezu da se spoje (video)

26.03.2015. | Tanjug

- Sve dileme o pripajanju „Koridori Srbije“ preduzeću „Putevi Srbije“ su bezrazložne po pitanju bankarskih garancija jer kontinuitet finansiranja će biti nastavljen – izjavio je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović.

Stojanović je u izjavi za „Tanjug“ rekao da nema razloga za bojazan da će se time naruštiti kontinuitet poslovanja i finansiranja, te da je spajanje ta dva preduzeća neophodno zbog efikasnosti i ekonomičnosti u radu kako im se nadležnosti ne bi preklapale.

- Ministarstvo je odradilo sve što je potrebno, „Koridori“ imaju potrebu i obavezu da potpišu ugovor o pripajanju, a bilo kakve dileme koje postoje i ako postoje po pitanju bankarskih garancija i finansiranja i bojazan da će se one staviti ad akta pripajanjem su bezrazložne, jer finansiranje će se nastaviti u kontinuitetu – rekao je Stojanović.

On je napomenuo da nema razloga za strah u vezi toga budući da je Ministarstvo finansija kontrolor svih zajmova koje je država potpisala.

- U okviru putne industrije prilikom preuzimanja ministarstva zatekli smo potpisane ugovore za izgradnju Koridora 10 i 11 i nasleđene poslove koji su imali svoju dinamiku za koju nismo mogli da ustanovimo da li je prihvatljiva ili nije – objasnio je.

Kako je kazao, sada, posle skoro godinu dana, moze se reći da „ne možemo da budemo zadovoljni dinamikom iz različitih objektivnih i subjektivnih okolnosti“.

„Za projekte izgradnje Koridora 10 i 11, koji su u toku, obezbeđena su finansijska sredstva, a čak je i Fiskalni savet rekao da se sredstva ne povlače u dovoljnoj meri, i da je stepen realizacije projekata dosta slab“, podsetio je.

- Sa time smo se složili, ali smo i ukazali na to da imamo visok stepen manjkavosti projekata na osnovu kojih grade koridori i deonice na njima, odnosno ozbiljna je nesaglasnost projekata i realnog stanja na terenu, čak negde i do 50 odsto – rekao je Stojanović.

„Sve to“, kako je kazao, „onemogućava trošenje i realizaciju sredstava predviđenom dinamiikom“.

- Mi svakako insistiramo na brzoj relizaciji – rekao je on i podsetio da je pre nekoliko godina zbog problema sa finansijskom situacijom u „Putevima Srbije“ postojala potreba da se formira preduzeće koje bi moglo da povlači sredstva. - „Koridori Srbije“ su verovatno ispunili do sada neku ulogu, ali je nakon sagledavanja dinamike kojom se ti procesi na projektima ostvaruju napravljen presek i analiza i utvrđeno je da je zbog preklapanja nadleženosti, efikasnosti i ekonomičnosti potrebno spajanje ova dva preduzeća.

Podsetio je da je resorno ministarstvo o tome dalo mišljenje, kao i stručnjaci, a bankarske garancije, kompletna imovina i obaveze pripajanjem će postati deo „Puteva Srbije“ i postojaće kontinuitet u radu i realizaciji započetog.

- Nikada Ministarstvo ne bi dozvolilo, niti bilo koji državni činovnik da se na takav način ophodi prema tome i tako ozbiljnim poslovima – rekao je Stojanović.

„Koridori Srbije“, kazao je, taj posao moraju da urade i bolje organizuju, kao i da rešavaju na operativnom nivou zadatke koje imaju i za koje su zaduženi. On je rekao da će minisarstvo pomoći u rešavanju nepredviđenih problema ukoliko ih bude.

Preduzeće „Putevi Srbije“ ima projekte održavanja, rehabilitacije, rekonstrukcije putne mreže koje finansiraju „Svetska banka“ i EBRD, a koji će biti realizovani do 2017.

- Ono što je realizaciju tih projekata usporilo jesu vanredne okolnosti izazvane elementarnim nepogodama, gde su „Putevi Srbije“ i ministarstvo i cela vlada uložili napore da se problemi saniraju – rekao je i dodao da je zavidan deo putne mreže obnovljen za praktično nepunih godinu dana.

Govoreći o planovima i srednjoročnim merama, Stojanović je rekao da se mora izgraditi što veći broj kilometara, za koje treba pronaći novi model održavanja kroz ttzv. „servis level agriment“ ugovore koji podrazumevaju jedan nivo održavanja i kvaliteta usluge koja će da pružaju preduzeća angažovana na tim projektima.

- Tu imamo pomoć „Svetske banke“ i radićemo na implementaciji – rekao je Stojanović i dodao da je za održavanje putne mreže, poseban aspekt stavljen na bezbednost sabraćaja, kao i uspostavljanje inteligentnih transportnih sistema.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;