PRIJAVA-468X60-BANNER

Biciklom uz reku Begej, sve do Temišvara

23.03.2015. | Sl. P. | Novosti

Pored Begeja, Srbiju i Rumuniju, odnosno, dva najveća grada u ovom delu Banata – Zrenjanin i Temišvar, spajaće biciklistička staza koja se pruža uz samo korito reke!

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projekat vredan oko 2,4 miliona evra, finansijski je podržan od IPA fonda, programa prekogranične saradnje. Realizacija je započela 2013. godine, a menadžer projekta Mihaela Madar za 25. mart najavila je svečano otvaranje staze od 37 kilometara od centra Temišvara do naše granice.

- Staza je širine dva metra, sa tri sloja podloge, na visini između 2,5 i 4,5 metra od rečnog toka. Na mestu prelaska državne granice, u rejonu Novog Itebeja, gde deo granice čini sam Begej, biće instaliran odgovarajući prelaz. Prelaz mora ispoštovati standarde i procedure propisane zakonima EU – kaže Mihaela Madar, a Slivna uprava za vode Banat iz Temišvara svečano otvaranje uveličaće biciklističkom trkom.

Sa naše strane, završena je staza od Zrenjanina do Kleka u dužini od pet kilometara. Sve je spremno za nastavak izgradnje trase, od ustave „Šlajz“ u Kleku do Novog Itebeja, u dužini od 33 kilometra. Ovaj posao koštaće oko 250.000 evra.

- Studije su pokazale da će staza biti apsolutno opravdana investicija. Godišnje će je koristiti oko 8.000 biciklista, među koje se ubrajaju i turisti – kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Spajanje sa Tisom

Naš deo staze takođe bi trebalo da bude završen za dve godine, a staza će predstavljati najkraću vezu između Zrenjanina i Temišvara (75 kilometara). Planira se njeno spajanje sa delovima izgrađenim kroz Zrenjanin i produženje do Tise, odnosno, Žabaljskog mosta na putu za Novi Sad.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;