INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Udružuju se makedonski i srpski građevinari

18.03.2015. | RTV

U „Privrednoj komori Srbije“ (PKS) održan je Poslovni forum Srbije i Makedonije, a predsednik te komore Marko Čadež je najavio da će u narednom periodu biti razmatran zajednički nastup građevinskih firmi dveju država u konzorcijumima na velikim međunarodnim tenderima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Čadež je rekao da je za april planiran skup građevinskih firmi dveju zemalja na kome će se govoriti o zajedničkom nastupu preko konzorcijuma na međunarodnim tenderima jer domaće kompanije nisu u stanju da se nose sa inostranom konkurencijom.

- Naše kompanije, i srpske i makedonske, nisu dovoljne velike da bi mogle da učestvuju na velikim međunarodnim tenderima, zato je potrebno da se udruže – rekao je on.

Čadež je ukazao i da su politički odnosi Makedonije i Srbije intenzivirani, što je preduslov i za jačanje ekonomske saradnje dveju država koja se bazira pretežno na trgovinskoj razmeni i prošle godine je premašila 644 miliona evra.

O tome koliko je veliki prostor za proširenje saradnje, Cadež je izneo podatak da tek desetak makedonskih firmi ima predstavništva u Srbiji, a 20 srpskih u Makedoniji.

- Potencijal za rast je zaista veliki – ukazao je prvi čovek PKS-a. - Tokom poslednjih 10 godina kompanije iz Srbije investirale su u Makedoniji oko 80 miliona evra, dok su, kako je istakao, makedonske investicije u Srbiji u tom periodu bile oko dva miliona evra.

Ambasador Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko je rekla da su politički odnosi između Srbije i Makedonije dobri u svim segmentima.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;