Udružuju se makedonski i srpski građevinari

18.03.2015. | RTV

U „Privrednoj komori Srbije“ (PKS) održan je Poslovni forum Srbije i Makedonije, a predsednik te komore Marko Čadež je najavio da će u narednom periodu biti razmatran zajednički nastup građevinskih firmi dveju država u konzorcijumima na velikim međunarodnim tenderima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Čadež je rekao da je za april planiran skup građevinskih firmi dveju zemalja na kome će se govoriti o zajedničkom nastupu preko konzorcijuma na međunarodnim tenderima jer domaće kompanije nisu u stanju da se nose sa inostranom konkurencijom.

- Naše kompanije, i srpske i makedonske, nisu dovoljne velike da bi mogle da učestvuju na velikim međunarodnim tenderima, zato je potrebno da se udruže – rekao je on.

Čadež je ukazao i da su politički odnosi Makedonije i Srbije intenzivirani, što je preduslov i za jačanje ekonomske saradnje dveju država koja se bazira pretežno na trgovinskoj razmeni i prošle godine je premašila 644 miliona evra.

O tome koliko je veliki prostor za proširenje saradnje, Cadež je izneo podatak da tek desetak makedonskih firmi ima predstavništva u Srbiji, a 20 srpskih u Makedoniji.

- Potencijal za rast je zaista veliki – ukazao je prvi čovek PKS-a. - Tokom poslednjih 10 godina kompanije iz Srbije investirale su u Makedoniji oko 80 miliona evra, dok su, kako je istakao, makedonske investicije u Srbiji u tom periodu bile oko dva miliona evra.

Ambasador Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko je rekla da su politički odnosi između Srbije i Makedonije dobri u svim segmentima.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...