INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bugarska spremna za "Južni tok" u slučaju dogovora EU-Rusija

12.03.2015. | Blic

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija neće izbeći da učestvuje u izgradnji bilo kog gasovoda koji bi stigao do njenih granica, dok je predsednik Bugarske Rosen Plevneliev naveo da je Bugarska spremna na izgradnju „Južnog toka“ u slučaju da se EU i Rusija dogovore o evropskim zakonima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nikolić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsednikom Plemnelijevim odgovarajući na pitanja u vezi „Južnog toka“.

- Snabdevanje Srbije gasom zavisi od zemalja koji je okružuju i Srbija sigurno neće izbeći da učestvuje u izgradnji bilo kog gasovoda koji bi stigao na njene granice – rekao je Nikolić.

On je dodao da lično ima „još malo optimizma“ u vezi „Južnog toka“, ali da se stvari očigledno po tom pitanju ne razvijaju povoljno. Plevneliev je sa svoje strane rekao da njegova zemlja podržava realizaciju „Južnog toka“, ali u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

- Spremni smo za njegovu izgradnju u slučaju da se EU i Rusija dogovore o evropskim zakonima. U Bugarskoj postoji potpuni politički konsenzus o izgradnji „Južnog toka“ u skladu sa evropskim pravilima. Bugarska je članica EU i pravila EU su važeća na teritoriji svake pojedinačne članice – rekao je on, ističući značaj Trećeg energetskog paketa.

Kako je rekao, ako se Rusija složi sa Trećim energetskim paketom, rad na „Južnom toku“ bi mogao da počne odmah. On je podsetio da je Putin tokom posete Turskoj rekao da se neće graditi „Južni tok“.

- Ali tokom posete Mađarskoj kao da je ostavio otvorena vrata da bi moglo da se gradi, odnosno da jedan deo gasovoda „Južnog toka“ može da skrene ka Bugarskoj – kazao je Plevneliev.

On je dodao da je bugarska vlada predstavila novu ideju o „gasnom habu“, da se ona usklađuje između Evrope i Rusije, ali da se za sada ne zna da li bi ideja mogla da bude prihvaćena.

- Mogu da vas uverim da Bugarska nije prepreka realizaciji bilo kog projekta. Bugarska ne može da dozvoli sebi da na njenoj teritoriji bude prekršeno evropsko zakonodavstvo. Bugarska veruje da evropsko zakonodavstvo pomaže da svi mi možemo da spavamo mirno... Sve karte su na stolu, ruska strana će sigurno doneti svoje odgovorno rešenje – zaključio je on.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;