INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vesić: Nastavljamo sa gradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac

10.03.2015. | Beoinfo

Grad Beograd ove godine nastavlja sa izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, rekao je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da nastavak radova počinje tri godine posle prekida izgradnje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Izgradnjom ovog regionalnog vodovoda trajno će se rešiti vodosnabdevanje jugoistočnih beogradskih opština Grocke, Sopota i Mladenovca i zato je za Grad Beograd završetak ovog projekta prioritet – rekao je Goran Vesić i podsetio da je do sada u regionalni vodovod, čija je izgradnja počela 1991. godine, uloženo preko 60 miliona evra, a da su radovi iz potpuno nepoznatih razloga obustavljeni pre tri godine.

Prema njegovim rečima, postojeća vodovodna mreža u ove tri opštine je nedovoljnog kapaciteta i uglavnom se bazira na korišćenju podzemnih voda preko lokalnih bunara.

- Još osamdesetih godina prošlog veka Beograd je definisao strategiju razvoja vodosnabdevanja ka ovim opštinama. Osim opština Sopot, Grocka i Mladenovac, izgradnjom ovog vodovoda obezbediće se snabdevanje gradskom vodom i za stanovnike opština Zvezdara i Voždovac, a neka od naselja su Kaluđerica, Boleč, Leštane, Vinča, Ritopek, Resnik, Pinosava, Beli Potok, Zuce, Umčari, Pudarci, Dražanj i Đurinci. Kada vodovod bude završen, građani svih ovih opština imaće obezbeđeno snabdevanja pitkom vodom, po principu redovnosti, higijenske bezbednosti, smanjenja gubitaka i održivog korišćenja svih lokalnih kapaciteta i izvorišta – rekao je Goran Vesić.

On ističe da je potrebno još oko šezdeset miliona evra i oko šest godina za realizaciju da bi se dovršila izgradnja vodovoda do Mladenovca sa priključcima.

- Grad će narednih godina obezbediti kontinuirano finansiranje ovog projekta sve do njegovog završetka. „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ narednih nedelja počinje sa izgradnjom 1,6 kilometara priključka ka Kaluđerici, čime će se obezbediti stabilno snabdevanje za stanovnike Kaluđerice, Leštana i drugih delova bolečkog područja. Za ovaj posao je obezbeđen novac. Izgradnjom ovog priključka omogućiće se da se lokalna izvorišta revitalizuju, posle čega će zadržati svoju funkciju snabdevanja vodom u slučaju vanrednih i havarijskih stanja u sistemu – rekao je Vesić.

Od Petlovog brda do rezervoara u Mladenovcu, dužina osnovnog cevovoda, sa nekoliko rezervoara i pumpnih stanica je 52 kilometra. Iz osnovne trase regionalnog vodovoda, koji je prečnika 1,2-1,5 metara, u manjim prečnicima se odvajaju i priključci za usputna naselja. Prvi je odvojak za Kaluđericu, zatim za Vrčin i Grocku, a potom redom za Umčare, Pudarce, Sopot i Đurince. Na kraju sistema je rezervoar u Mladenovcu, zapremine 10.000 kubnih metara. Do sada je, od Petlovog do Begaljičkog brda, izgrađeno 27 kilometara cevovoda, rezervoar i tunel „Vrčin”, kao i prvih 2,5 kilometara priključka za Kaluđericu. Deo sistema koji je pušten u funkciju već je omogućio nekim naseljima da se priključe, čime je ukinuto snabdevanje vodom iz bunara i obezbeđeno stalno snabdevanje od pet kubnih metara vode u sekundi.

- Sada nastavljamo sa radovima od Begaljičkog brda ka Mladenovcu. „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ dobila je nalog da uporedo sa radovima koje će izvoditi ove godine započne sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na brojnim parcelama na trasi vodovoda, kao i da završi projekte za izvođenje radova. To će nam omogućiti da u narednim godinama nema zastoja u radu i da se regionalni vodovod gradi prema dinamici – rekao je Vesić i dodao da je odluka da se nastavi sa gradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac donesena na predlog predsednika opštine Grocka Stefana Bilberovića. - Želim posebno da istaknem da je regionalni vodovod Makiš–Mladenovac jedan od najvažnijih infrastruktirnih projekata u Beogradu i da sam veoma ponosan na sve koji su dali svoj doprinos da ovaj napušten projekat oživi kako bismo ga konačno završili.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;