INFONET-468X60-BANNER

Vesić: Nastavljamo sa gradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac

10.03.2015. | Beoinfo

Grad Beograd ove godine nastavlja sa izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, rekao je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da nastavak radova počinje tri godine posle prekida izgradnje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Izgradnjom ovog regionalnog vodovoda trajno će se rešiti vodosnabdevanje jugoistočnih beogradskih opština Grocke, Sopota i Mladenovca i zato je za Grad Beograd završetak ovog projekta prioritet – rekao je Goran Vesić i podsetio da je do sada u regionalni vodovod, čija je izgradnja počela 1991. godine, uloženo preko 60 miliona evra, a da su radovi iz potpuno nepoznatih razloga obustavljeni pre tri godine.

Prema njegovim rečima, postojeća vodovodna mreža u ove tri opštine je nedovoljnog kapaciteta i uglavnom se bazira na korišćenju podzemnih voda preko lokalnih bunara.

- Još osamdesetih godina prošlog veka Beograd je definisao strategiju razvoja vodosnabdevanja ka ovim opštinama. Osim opština Sopot, Grocka i Mladenovac, izgradnjom ovog vodovoda obezbediće se snabdevanje gradskom vodom i za stanovnike opština Zvezdara i Voždovac, a neka od naselja su Kaluđerica, Boleč, Leštane, Vinča, Ritopek, Resnik, Pinosava, Beli Potok, Zuce, Umčari, Pudarci, Dražanj i Đurinci. Kada vodovod bude završen, građani svih ovih opština imaće obezbeđeno snabdevanja pitkom vodom, po principu redovnosti, higijenske bezbednosti, smanjenja gubitaka i održivog korišćenja svih lokalnih kapaciteta i izvorišta – rekao je Goran Vesić.

On ističe da je potrebno još oko šezdeset miliona evra i oko šest godina za realizaciju da bi se dovršila izgradnja vodovoda do Mladenovca sa priključcima.

- Grad će narednih godina obezbediti kontinuirano finansiranje ovog projekta sve do njegovog završetka. „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ narednih nedelja počinje sa izgradnjom 1,6 kilometara priključka ka Kaluđerici, čime će se obezbediti stabilno snabdevanje za stanovnike Kaluđerice, Leštana i drugih delova bolečkog područja. Za ovaj posao je obezbeđen novac. Izgradnjom ovog priključka omogućiće se da se lokalna izvorišta revitalizuju, posle čega će zadržati svoju funkciju snabdevanja vodom u slučaju vanrednih i havarijskih stanja u sistemu – rekao je Vesić.

Od Petlovog brda do rezervoara u Mladenovcu, dužina osnovnog cevovoda, sa nekoliko rezervoara i pumpnih stanica je 52 kilometra. Iz osnovne trase regionalnog vodovoda, koji je prečnika 1,2-1,5 metara, u manjim prečnicima se odvajaju i priključci za usputna naselja. Prvi je odvojak za Kaluđericu, zatim za Vrčin i Grocku, a potom redom za Umčare, Pudarce, Sopot i Đurince. Na kraju sistema je rezervoar u Mladenovcu, zapremine 10.000 kubnih metara. Do sada je, od Petlovog do Begaljičkog brda, izgrađeno 27 kilometara cevovoda, rezervoar i tunel „Vrčin”, kao i prvih 2,5 kilometara priključka za Kaluđericu. Deo sistema koji je pušten u funkciju već je omogućio nekim naseljima da se priključe, čime je ukinuto snabdevanje vodom iz bunara i obezbeđeno stalno snabdevanje od pet kubnih metara vode u sekundi.

- Sada nastavljamo sa radovima od Begaljičkog brda ka Mladenovcu. „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ dobila je nalog da uporedo sa radovima koje će izvoditi ove godine započne sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na brojnim parcelama na trasi vodovoda, kao i da završi projekte za izvođenje radova. To će nam omogućiti da u narednim godinama nema zastoja u radu i da se regionalni vodovod gradi prema dinamici – rekao je Vesić i dodao da je odluka da se nastavi sa gradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac donesena na predlog predsednika opštine Grocka Stefana Bilberovića. - Želim posebno da istaknem da je regionalni vodovod Makiš–Mladenovac jedan od najvažnijih infrastruktirnih projekata u Beogradu i da sam veoma ponosan na sve koji su dali svoj doprinos da ovaj napušten projekat oživi kako bismo ga konačno završili.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;