PRIJAVA-468X60-BANNER

Turska planira igradnju tunela ispod Bosfora

04.03.2015. | Novosti

Turska je najavila ambiciozan projekat igradnje trospratnog tunela ispod Bosfora, koji će povezovate azijski sa evropskim delom Istanbula. Premijer Ahmet Davutoglu je projekat najavuo u susret junskim izborima, nazivajući ga „vesnikom nove Turske“, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, tunel dug 6,5 kilometara trebalo bi da bude integrisan u postojeće drumske i železničke linije sa ciljem da rastereti saobraćajne gužve u centru grada.

Ukupna cena projekta je 3,5 milijardi dolara, ali je ministar saobraćaja Lufti Elvan istakao da državu neće koštati ništa, jer će buduća izgradnja biti pokrivena kasnijom naplatom putarine. Očekuje se da će tunel biti gotov do 2020. godine.

Pored toga, najavljena je i izgradnja kanala kroz Istanbul, koji bi omogućio brodovima da prolaze iz Mramornog u Crno more, a da zaobiđu Bosfor i na taj način smanje zagušenje tog plovnog puta.

Kritičari prebacuju prededniku Redžepu Erdoganu grandiozne projekte, koji uključuju i novi most na Bosforu i treći aerodrom, kao preterane i štetne po životnu sredinu. Bosfor je četvrti najprometniji plovni put na svetu i zajedno sa moreuzom Dardaneli povezuje Crno more da Mediteranom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;