Građevinari regiona prave konzorcijum za Afriku i Aziju (video)

03.03.2015. | Tanjug

Građevinari iz zemalja bivše Jugoslavije pokušavaju da naprave konzorcijum kako bi zajednički nastupili na afričkom i azijskom trzištu, a traženi su u Libiji, Alžiru i Iraku.

Sekretar „Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije“ Viktor Kobjerski rekao je u izjavi za „Tanjug“ da srpska privredna komora pregovara sa komorama iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima.

- Hoćemo da se vratimo na treća tržišta, gde smo ranije bili vrlo popularni i zajednički vrlo dobro radili i mogli da odgovorimo na sve zahteve investitora – istakao je Kobjerski.

Prema njegovim rečima, veliki investitori iz Libije, Alžira i Iraka traže naše građevinare, ali Srbija nema dovoljan broj radnika za velike poslove, niti potrebne garacije.

- Planiramo da sa tim zemljama napravimo konkretne dogovore – rekao je Kobjerski napomenuvši da se u tom delu sveta smiruju tenzije i popravlja bezbednosna situacija.

On je naglasio da je cilj da firme iz regiona više ne budu podizvođači i u podređenom položaju već da budu angažovane kao glavni izvođači i nosioci posla.
Kobjerski je rekao su srpski građevinari traženi i u Francuskoj i da će sa pojedinim starim i proverenim firmama otići 4. marta u Pariz kako bi pregovarali sa francuskim građevinarima.

Francuzi, kako je rekao, nude srpskim firmama da u velikim projektima u svetu učestvuju kao podizvođači, s obzirom da francuske firme imaju reference za najveće poslove.

Kobjerski ističe da Francuzi cene naše građevinske stručnjake i radnike, kao i da u tim zajedničkim poslovima naši građevinari neće biti degradirani.

Govoreći o Zakonu o planiranju i izgradnji i obavezi svih lokalnih samouprava u Srbiji da od početka marta izdaju građevinske dozvole za 28 dana, Kobjerski je naveo da je građevinska industrija jedva čekala usvajanje izmena i dopuna tog zakona i izarazio uverenje da će on podići građevinsku aktivnost u zemlji i privući investitore.

Banke bi, kaže, trebalo sve to da podrže kreditima sa manjim kamatama i da se mladim bračnim parovima koji kupuju prvi stan odobravaju jeftiniji krediti. On je dodao da je za srpsku privredu vrlo važno da poveća stanogradnju, s obzirom da nju prate mnoge grane privrede.

Kobjerski navodi da je Zakon o planiranju i izgradnji dosta skratio proceduru za izdavanje građevinskih dozvola i da Srbija po tom pitanju više neće biti tretirana kao jedna od najzaostalijih zemalja Evrope.

Taj građevinski stručnjak je, komentarišući nedavni incident u osnovnoj školi u Vučju kod Leskovca kada se u učionici srušio novomontirani krov, naglasio da Srbiji još nedostaju odgovarajući propisi kojima treba osigurati kvalitet gradnje u Srbiji.

- Sve visilice su popucale i ceo krov se srušio, da je slučajno neko bio u toj učionici mogao je da strada – naveo je on i poručio kvalitet gradnje i građevinskog materijala mora strože kontrolisati.

On je objasnio da je krov pao zato što su visilice bile veoma tanke i poručio da nadležni organi moraju da kontrolišu postavljanje takvih građevinskih elemenata, a naročito u školama.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece