INFONET-468X60-BANNER

Potpisani ugovori za izgradnju 14 brana od poplava (video)

04.02.2015. | Tanjug

U Beogradu su potpisani ugovori za izgradnju 14 bujičnih brana i čišćenje rečnih korita u zapadnoj Srbiji, u šta će biti uloženo 1,5 milion dolara. Izgradnja tih brana u osam opština u Srbiji – Krupnju, Malom Zvorniku, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Osečini, Ljuboviji, Kosjeriću i Bajinoj Bašti, biće finansirana iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ugovore su potpisali stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UN za razvoj u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i predstavnici kompanija izvođača radova SADE i „Autotransporta“.

Potvrđeni su i ugovori sa preduzećem „Srbijavode“, koje će obavljati nadzor u postupku izrade bujičnih brana, kao i sporazumi o održavanju brana između Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i osam opština u kojima će biti izgrađene.

Ovim ugovorima UNDP podržava napore Vlade Srbije i opština u Srbiji koje su najviše postradale u prošlogodišnjim poplavama, da nakon oporavka od poplava u 2014. nastave aktivnosti na izgradnji dugoročne otpornosti od budućih poplava, istakla je Solorano, nakon potpisivanja ugovora.

- Radovi će biti završeni u maju ove godine, na godišnjicu od prošlogodišnjih katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju – rekla je Solorano.

Ona je naglasila da smanjenje rizika od budućih poplava treba da bude deo svih planova za razvoj u Srbiji, kako bi postali otporni na buduće katastrofe.

Soloranoi je najavila da će na konferenciji za smanjenje rizika od poplava u martu u Japanu Srbija biti predstavljena kao pozitivan primer zemlje koja se brzo oporavila posle od posledica velikih poplava. Osim izgradnje brana, u okviru projekta UNDP-a, biće obavljeno i prateće čišćenje dva kilometra vodotokova II reda u tim opštinama.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Predstavnik „Srbijavoda“ Nenad Gavrilović ukazao je na značaj ovih investicija u prevenciju od budućih poplava, koje nisu realizovane poslednjih 20 godina u Srbiji, što je, kako je rekao, bila velika greška, koju u budućnosti treba da ispravimo.

On je rekao da se sa Institutom „Jaroslav Černi“ radi na projektu da se ugroženim opštinama stručno pomogne da strateški reše probleme na vodotokovima na području tih opština i da se utvrdi koliko novca tačno treba za buduće projekte te vrste.

On je najavio da su od ukupno 20 pregradnih brana, u Kupnju i Zvorniku već počeli radovi na izgradnji tih brana, istakavši da se ni sadašnje poplave na jugu Srbije ne bi desile da smo imali izgrađene ovakve brane.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak rekao je da očekuje da će posao izgradnje novih brana biti uspešno završen, kao i da će Srbija iz faze oporavka od poplava uspešno preći u fazu sprečavanja budućih poplava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;