Gasprom sam gradi deo "Turskog toka"

28.01.2015. | B-92

„Gasprom“ će morski deo projekta „Turski tok“ graditi samostalno, saopštio je ruski gasni holding. Kompanija je izdala saopštenje nakon današnjeg sastanka dirketora „Gasproma“ Alekseja Milera i ministra energetike i prirodnih resursa Turske Tanera Jildiza.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Morski deo projekta „Gasprom“ će realizovati samostalno. Kapacitete za transport gasa na teritoriji Turske gradiće zajedno. Udeli učešća će biti određeni tokom daljih pregovora. Ovlašćena kompanija sa turske strane je „Botas“. Tokom nedelju dana „Gasprom“ i „Botas“ će pripremiti zajednički plan realizacije osnovnih aktivnosti na projektu – navodi se u saopštenju „Gasproma“ koje prenosi „Tas“.

Kompanija navodi da su na sastanku razmotreni preliminarni rezultati tehničko-ekonomskog proračuna za novi gasovod i doneta je odluka o njegovoj maršruti. Kapacitet četiri linije gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Gasovod će ići 660 kilometara starim koridorom „Južnog toka“ i 250km novim koridorom u pravcu evropskog dela Turske.

Već 28. januara „Gasprom“ će poslati notu sa zahtevom za sprovođenje projektno-istraživačkih radova na novoj turskoj morskoj deonici.

Kako je ranije objavio „Tas“, 1. decembra 2014. godine „Gasprom“ i turska kompanija „Botas petroleum pipelin korporejšn“ potpisali su memorandum o razumevanju o izgradnji morskog dela gasovoda po dnu Crnog mora prema Turskoj. Kapacitet gasovoda biće 63 milijardi kubnih metara gasa, od kojih će se oko 50 milijardi kubika dostavljati na novo gasno čvorište na tursko-grčkoj granici. Izgradnjom gasovoda baviće se kompanija „Gasprom Ruskaja“.

Turski tok će biti izgrađen umesto ranije planiranog „Južnog toka“ koji je trebalo da služi za transport ruskog gasa po dnu Crnog mora do bugarske obale, a zatim, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije do krajnje tačke u Trevizu u Italiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine tokom posete Turskoj objavio da u „sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat ’Južni tok’" jer nije dobila dozvolu od Bugarske, kao ni Evropske unije.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Moskva je spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i napravi gasno čvorište na granici Turske i Grčke. Do te tačke bi evropske zemlje trebalo da izgrade infrastrukturu kako bi mogle tu da preuzimaju gas iz Turske, poručio im je ranije Miler.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...