INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na pomolu bolji dani za građevinarstvo

08.01.2015. | RTS

Nadležni najavljuju bolje dane za građevinare i jeftinije stanove. Bankari podsećaju da je tražnja za stambenim kreditima sve manja, a građevinari traže formiranje razvojne banke.

Tržište nekretnina oduvek je najbolji pokazatelj stanja privrede, ali i politike jedne zemlje. Za ovu godinu, nadležni najavljuju jeftinu gradnju stanova. Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 300.000 domaćinstava nema rešeno stambeno pitanje.

Bankari kažu da su im korisnici stambenih kredita najredovnije platiše. Zoran Ristić iz Unikredit banke rekao je da kada su stambeni krediti u pitanju, u 2014. godini, došlo je do blagog pada tražnje u odnosu na 2013. godinu.

- Jedan od razloga je svakako to što u 2014. godini nismo imali program subvencionisanih stambenih kredita. Što se tiče kamatne stope ona se kreće između 4,5 do 5 odsto – rekao je Ristić.

Darko Popović iz Banke Inteza ističe da su četvrtu godinu za redom stambeni krediti  zabeležili pad u okviru celog tržišta - pad tražnje koji je blizu 20 odsto.

- Ono što očekujem u 2015. godini upravo iz razloga konstantno opadajućeg trenda kamata na depozite, da će građani verovatno polako sve više odlučivati da ponovo deo svoga novca investiraju u nekretnine – kaže Popović.

Graditelji od banaka očekuju povoljnije kredite za projektno finansiranje. Miroslav Brković iz „Brković gradnje“ u Kragujevcu kaže da bi se tako podelio rizik posla.

- Banke bi došle do stanova u svom vlasništvu koje bi mogle da ponude tržištu kroz stambeni kredit, a mi bi opet radili - izgradnju tih stanova, Kragujevcu, inače, fali oko 5.000 stanova – rekao je Brković.

U „Privrednoj komori Srbije“ tvrde da je sve teže zidati stanove, i da sada najbolje prolaze mali graditelji, koji do parcela dolaze preko vlasnika kuća. Oni trenutno diktiraju cenu kvadrata, posebno u prestonici.

- Mi nemamo velikog globalnog građevinara koji bi mogao da vodi velike komplekse i zato bi razvojna banka koja bi se formirala mogla da omogući da se prave malo veći stambeni kompleksi, kao što su na vojnim  lokacijama i da se omogući da kvadrat stana bude jeftiniji i dostupan mnogim ljudima – kaže Viktor Kobjerski iz Odbora za građevinu PKS.

Iz resornog ministarstva najavljuju bolje dane za građevinare – i jeftinije stanove. Zorana Mihajlović, ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture kaže da su u 2014. godini doneti važni zakone, određeni podzakonski akti, uspostavljen je novi budžet i donete mere fisklane konsolidacije. Ministarka ističe da je 2015. godina je godina investiranja i u infrastrukturne objekte i u masovnu gradnju.

- Kada država finansira, kada bude davala to će biti samo onim kompanijama koje su spremne i koje takve poslove mogu da izvedu. Sve što je najavio premijer, biće – rekla je Mihajlovićeva.

Hrvati takođe nemaju subvencije za stambene kredite, ali imaju namensku štednju za kupovinu stana. Ukoliko se na to odluče, država im na kamatu godišnje uplaćuje 90 evra, i tako ih stimuliše da štede u tu svrhu.

 

 

Komentari: 1

Sanja 07.03.2016 12.54.10

Dragi građevinari, bavila sam se nekretninama od 1996 godine i to mi daje za pravo da prognoziram kretanje na tržištu nekretnina. NEĆE MASOVNA GRADNJA , KOJU ĆE DRŽAVA DA FINANSIRA, POBOLJŠATI STANJE U GRAĐEVINARSTVU I POSPEŠITI PRODAJU STANOVA. Zašto? Realna zarada u gradnje je na kraju, od prodaje stanova za novac. NOVCA NEMA!!!! NEMA KUPACA!!! Što više neprodatih stanova (mrtav kapital), to je veća propast za sve u lancu. Građevinari su propali zbog državnog neplaćanja, koje će se i nastaviti. Svako ulaganje u masovnu gradnju u zemlji gde se ljudi masovno iseljavaju, je besmislica. Ekonomija je novčani tok, ao vde toka nema, nema ekonomoje. Točak se zaustavio!!!

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;