INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pupinov most za razvoj novih naselja i investicija

29.12.2014. | Tanjug

„Most Zemun-Borča, koji su 18. decembra zajedno sa pristupnim saobraćajnicama otvorili premijeri Srbije i Kine, jedan je od najvećih građevinskih poduhvata u poslednjih nekoliko decenija u Srbiji koji će omogućiti razvoj novih naselja i investicija“, izjavio je generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

CIP je uradio idejni i glavni projekat za saobraćajnicu Severna tangenta sa novim mostom preko Dunava između obala Zemuna i Borče, koji je poneo ime našeg slavnog naučnika Mihajla Pupina.

Ta „moćna“ saobraćajnica sa po tri trake za svaki smer vožnje, kao i biciklističkim i pešačkim stazama sa obe strane, povezuje Novi Beograd i Zemun sa naseljima na levoj obali Dunava, čime su stvoreni uslovi za intenzivniji razvoj novih naselja i investiciona ulaganja, ističe Ignjatović.

- Takođe, most Zemun-Borča oslobađa gradsko jezgro Beograda od teretnog saobraćaja. Ova saobraćajnica povezuje Koridore 10 i 11 odnosno veza je sa budućim auto-putnim pravcem Pančevo-Vršac-Temišvar i ostalom saobraćajnom infrastrukturom banatskog okruga – rekao je Ignjatović „Tanjugu“.

Zbog svega toga će, kako je naveo, Severna tangenta i most preko Dunava imati veliki privredni i ekološki značaj.

- Ovaj most i deo gradske saobraćajnice su, na opšte zadovoljstvo, pustili u saobraćaj premijeri Kine i Srbije, a sve pohvale su dobili CIP i CRBC („Čajna roud and bridž korporejšn“) sa podizvođačima radova – istakao je Ignjatović.

Kada je reč o brzini kratanja vozila na toj saobraćajnici, CIP je kao projektant u potpunosti ispoštovao projektnu geometriju zadatu Planom detaljne regulacije i Projektnim zadatkom, naglasio je Ignjatović.

- Ovim dokumentima, na banatskoj strani je predviđena širina srednjeg razdelnog pojasa od dva metra sa stubom javne rasvete, što ograničava brzinu na 50 km/h. Za veću brzinu od 50 km/h potrebna je i veća širina razdelne trake sa elastičnom ogradom, što je projektant i ukazivao investitoru na početku izrade dokumentacije – kaže Ignjatović.

Prema rečima Ignjatovića, na zemunskoj strani je brzina ograničena na 50km/h zbog čestih raskrsnica u nivou, a brzina na mostu nije ograničena na 50 km/h zbog samog mosta već je prilagođena brzini predviđenoj za celu saobraćajnicu.

- Ovde treba napomenuti da je reč o gradskoj saobraćajnici dužine svega 20 km na kojoj su predviđene raskrsnice u nivou i u zoni gde se planira razvoj različitih sadržaja, tako da brzina od 50 km/h odgovara nameni te saobraćajnice i budućem okruženju – dodao je Ignjatović.

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, svečano su 18. decembra otvorili Pupinov most zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 km. Most već odomaćenog naziva „Kineski“ gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija „Čajna roud and bridž korporejšen“. Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Beograd je nakon 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, dobio drugi most na Dunavu. Za saobraćaj su otvorene pristupne saobraćajnice od tzv „Lakat krivine“ u Zemunu do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom. Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;