INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Dodeljena Nagrada Ranko Radović 2014

24.12.2014. | Arhitektonski fakultet

„Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije“ – ULUPUDS kao osnivač, „Arhitektonski fakultet“ u Beogradu, „Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam“, „Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije“ – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović.

Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su „Urbanistički zavod Beograda“ i „Potisje Kanjiža“ AD, od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je „Inženjerska komora Srbije“, a od 2014. godine status suosnivača nagrade dobila je Radio televizija Srbije.

Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za kulturu.

Nagrada se dodeljuje za:

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;
  2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu;
  3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u istom periodu.

Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou, što podrazumeva uključivanje Republika bivše Jugoslavije i zemalja iz sveta sa kojima je Ranko Radović sarađivao ili u kojima je radio.

Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci, ustanove, udruženja, strukovnih organizacija, kao i sva zainteresovana lica koja su ostvarila rezultate u jednoj od tri kategorije, sa teritorije Srbije, kao i iz drugih zemalja.

Konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović je trajao od 01. septembra do 15. oktobra 2014. godine. Na konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji kritičko-teorijski tekstovi o arhitekturi prijavilo se 16 kandidata, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo prijavilo se 16 kandidata, u kategoriji televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije prijavilo se 15 kandidata.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u ponedeljak, 22. decembra 2014. godine u 13.00h u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd. Na dan dodele Nagrade u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je izložba na kojoj su prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba će trajati do 25. decembra 2014. godine.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu doneo je Odluku da se nagrada za 2014. godinu ne dodeli. Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Studiu AUTORI, Dijani Novaković d.i.a., Maji Trbović d.i.a., Aleksandri Nikitin d.i.a., Dušanu Nenadoviću d.i.a. za Objekte C i D, Mokrin, Srbija, 2014. Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli: mr Ivanu Mangovu d.a. za arhitekturu i dizajn izložbe Osvežavanje memorije, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembar 2013.-1. mart 2014.

Tokom aprila (maja) 2015. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;