Kragujevac: Stanove dobija 210 naučnika, uskoro počinje izgradnja

12.12.2014. | Tanjug

Ukupno 210 mladih naučnika Univerziteta u Kragujevcu dobiće stanove do septembra naredne godine, izjavila je „Tanjugu“ portparolka te visokoobrazovne ustanove Marija Pavlović.

Naglašavajući da su nedavno počeli pripremni radovi na zemljištu na kojem će uskoro krenuti izgradnja zgrada, Pavlovićeva je rekla da je reč o lokaciji u blizini tržnog centra „Plaza“ u Kragujevcu, u ulici Dimitrija Tucovića 3.

- Ukupna površina stanova je oko 10.000 kvadratnih metara. Najviše će biti jednosobnih i dvosobnih stanova od 45, odnosno 55 kvadratnih metara – rekla je Pavlovićeva i navela da je oko 10 odsto od ukupnog broja stanova namenjeno naučnicima-bračnim parovima, koji će dobiti stanove površine 72 kvadrata.

Prema njenim rečima, izvođač radova je firma „Banković“ iz Crne Trave, a ugovor o izgradi glavnog projekta i izvođenju radova, ta firma i Jedinica za upravlje projektom pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potpisali su maja ove godine.

Naglašavajući da se izgradnja stanova finansira sredstvima „Evropske investicione banke“ u iznosu od oko 11 miliona evra, Pavlovićeva je rekla da će tek biti utvrđeni načini i kriterijumi za dodelu stanova, kao i da li će kada moći da se otkupe.

Pored izgradnje stanova, sredstvima „Evropske investicione banke“, u iznosu od oko 20 miliona evra, u Kragujevcu se planira i izgradnja naučnog centra sa bankom matičnih ćelija, površine 11.000 kvadratnih metara, koja bi trebalo da počne na proleće naredne godine.

Projekat izgradnje stanova i naučnog centra u Kragujevcu pokrenut je pre četiri godine i kako je tada ocenio rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević predstavlja jednu od najvećih investicija u domaću naučnu infrastrukturu u poslednjih nekoliko decenija.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...