IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Potpisivanje sporazuma za auto-put Banjaluka-Mliništa

04.12.2014. | Nezavisne novine

Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ potpisaće u Banjaluci preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji auto-puta Banjaluka-Mliništa, deonice Glamočani-Put AVNOJ-a, u dužini od 62 kilometra, sa kineskom građevinskom kompanijom „Sinohidro korporejšn limitid“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić rekao je „Srni“ da će sporazum biti potpisan u okviru realizacije projekta izgradnje mreže auto-puteva u Srpskoj, a da je saglasnost dala Vlada Republike Srpske na sednici održanoj 20. novembra.

On je podsetio da su pregovori sa kineskim partnerima počeli prošle godine, na osnovu njihove ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja će predstavljati nastavak evropskog koridora E 661 Gradiška-Banjaluka, i to u pravcu juga.

- Predviđeno je da trasa auto-puta vodi od čvora Glamočani, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH /FBiH/. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske – rekao je Topić.

On je precizirao da je ukupna dužina saobraćajnice 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ–a

Prema njegovim riječima, o značaju ovog projekta govori i činjenica da su za njegovu realizaciju zainteresovane i FBiH i Hrvatska, jer bi auto-put Glamočani-Mliništa u doglednoj budućnosti trebao da vodi kroz Livanjski kanton u FBiH, sve do Splita u Hrvatskoj, čime bi bila stvorena najkraća i najbrža drumska veza između srednje Dalmacije i centralne Evrope.

- Interes za učešće u realizaciji dijela ovog infrastrukturnog projekta kroz Republiku Srpsku do sada je iskazalo nekoliko evropskih i regionalnih kompanija, ali najodlučniji u namjeri da ovaj projekat realizuju do kraja za sada su predstavnici kineske kompanije „Sinohidro“, koja je već obezbedila podršku kineske „Eksim“ banke da kreditnim aranžmanom podrži izgradnju ove saobraćajnice – rekao je Topić.

On je naglasio da Kina ima obezbijeđena određena finansijska sredstva, kroz posebne povoljne kreditne aranžmane za finansiranje infrastrukturnih projekata za države jugoistočne Evrope, te da je ambasada Kine u BiH krajem jula, dostavila Ministarstvu finansija Republike Srpske pismo, kojim se preporučuje kompanija „Sinohidro“ da obavlja sve aktivnosti u vezi sa projektom.

Topić je dodao i da će na osnovu preliminarnog sporazuma kineski partneri u narednom periodu pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu sa „Eksim“ bankom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;