INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje rekonstrukcija krova Muzeja savremene umetnosti

26.11.2014. | Tanjug

Radovi na sanaciji krova Muzeja savremene umetnosti u Beogradu počeće danas ili sutra (26. ili 27. novembar 2014.), zavisno od vremenskih uslova, čime će početi druga faza radova na rekonstrukciji MSU-a. Sredstva za kompletnu rekonstrukciju objekta na Ušću obezbeđena su iz državnog budžeta za 2014/2015.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Rekonstrukcija krova, koju radi firma „Jedinstvo“ iz Sevojna, trajaće 40 dana, a potom će se se nastaviti sa obnovom infrastrukture, enterijera i spoljašnjosti zgrade kako bi MSU bio spreman za otvaranje u oktobru 2015 koje je najavio ministar kulture Ivan Tasovac.

- Plan je da majstori izađu iz zgrade u septembru kako bi kustosi pripremili novu stalnu postavku muzeja jugoslovenske umetosti 20. veka koji će biti otvoren 20. oktobra, na 50 godišnjicu otvaranja – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor MSU Jovan Despotović.

Despotović i izvršni direktor MSU Slobodan Nakarada obišli su sa novinarima zgradu Muzeja na Ušću i ukazali na brojne probleme zgrade, uključujući vodu koja se sliva niz cevi u stubovima, pogrešno postavljene prozore, dotrajale instalacije...

Obilazeći renovirane depoe Nakarada je objasnio da je prvom fazom rekonstrukcije završeno 90 posto depoa koji su sada u skladu sa svetskim standardima. Za depoe će biti precizno definisan sistem rada, unošenja dela, pozajmica a njih će po završetku rekonstrukcije biti vraćena kolekcija koja se trenutno čuva u trezoru „Narodne banke Srbije“.

On je dodao da će, budući da MSU planira da nastavi sa kupovinom delova, uskoro i rekonstruisana zgrada muzeja biti „tesna“ i da je u planu izgradnja nove zgrade odmah pored MSU koja će "čuvati" umetnost 21. veka.

- Budući da će odobrena budžetska sredstva za celovitu rekonstrukciju MSU u iznosu nešto većem od milijardu dinara biti na raspolaganju od počekta naredne godine, početkom januara biće objavljen javni raspis za građevinskog izvođača i radovi će ići bez pauza – rekao je Despotović.

Nakarada je rekao i da je rekonstrukcija parka oko muzeja poseban projekat za koji će se takođe tražiti sredstva. Izvršni direktor MSU rekao je, obilazeći zgradu muzeja, da će kada bude završena rekonstrukcija muzeja u Beogradu konačno moći da gostuju putujuće svetske izložbe koje do sada nisu mogle da dođu jer nije bilo uslova. Muzej savremene umetnosti zatvoren je 2007.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;